Medische missies

Medische missies

Nog altijd zitten duizenden vluchtelingen vast in overvolle kampen op Lesbos en Samos in Griekenland. De focus van onze hulp is daarom veranderd van acute opvang van bootvluchtelingen naar structurele hulp in de volle opvangkampen. Zodat we een verschil blijven maken op de plekken waar dat het hardst nodig is.

Sinds september 2015 werken we met zowel een medisch team als een psychosociaal team in de vluchtelingenkampen op het Griekse Lesbos. Hier geven we (spoedeisende) hulp. Ook werken we sinds februari 2016 met artsen en verpleegkundigen in het vluchtelingenkamp op Samos.

Lesbos

Op Lesbos werkt ons medische team van vrijwilligers op drie locaties. De medische problematiek die we bij vluchtelingen en migranten aantreffen, variëert van acuut tot semi-acuut. Als gevolg van de beruchte deal die de EU met Turkije in maart 2016 sloot, verblijven mensen soms maanden in de kampen. Onze zorg richt zich daarom steeds vaker op chronische klachten.

Caritas Hotel

Het Caritas Hotel wordt gerund door de internationale hulporganisatie Caritas. In dit voormalige hotel voor toeristen vlak buiten de hoofdstad van Lesbos verblijven ruim 200 kwetsbare vluchtelingen. Deze groep bestaat voornamelijk uit gezinnen, zieken, mindervaliden en ouderen.
Ons medisch team verleent hier elke middag medische zorg en verwijst waar nodig door naar ziekenhuizen en specialisten.

Kamp Moria

Het vluchtelingenkamp Moria is aangewezen als het registratiekamp voor iedereen die aankomt op Lesbos en asiel wil aanvragen. Op dit moment verblijven zo’n 3500 mensen in dit beveiligde kamp, voornamelijk mannen. Moria wordt geleid door de Griekse politie en staat onder leiding van de Griekse autoriteiten in samenwerking met UNHCR.
In Moria werkt ons medisch team vanuit een eigen medische cabine om elke avond en nacht de nodige, soms spoedeisende, zorg te verlenen.

Kamp Kara Tepe

Het vluchtelingenkamp Kara Tepe ligt net buiten de hoofdplaats Mytilini en wordt geleid door lokale autoriteiten. Hier verblijven ongeveer 850 mensen, voornamelijk gezinnen en kinderen.

Ons medisch team verleent hier wekelijks medische zorg en verwijst waar nodig door naar ziekenhuizen en specialisten.

Samos

Begin 2016 voerde Stichting Bootvluchteling een verkenningsmissie op Samos. In overleg met UNHCR en andere hulporganisaties is besloten dat onze stichting ook op dit eiland hard nodig is. Op Samos werkt ons medische team en psychosociale team op een locatie, namelijk in het registratiekamp.

Het kamp heeft weinig voorzieningen en de omstandigheden zijn erbarmelijk. Veel vluchtelingen zitten zonder uitzicht op elkaar gepakt in het overvolle kamp.
Vanuit een eigen medische container in het kamp werkt ons medisch team nauw samen met andere hulporganisaties. Tijdens onze diensten zijn wij het enige medische team dat op dat moment medische zorg verleent.