Psychosociale missies

Psychosociale missies

Nog altijd zitten duizenden vluchtelingen vast in overvolle kampen op Lesbos en Samos in Griekenland. De focus van onze hulp is daarom veranderd van acute opvang van vluchtelingen naar structurele hulp in de volle opvangkampen. Zodat we een verschil blijven maken op de plekken waar dat het hardst nodig is.

Op dit moment werken we in de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden Lesbos en Samos.

Lesbos

Op Lesbos werkt ons psychosociale team op drie locaties.

Caritas Hotel

Het Caritas Hotel wordt gerund door de internationale hulporganisatie Caritas. In dit voormalige hotel voor toeristen vlak buiten de hoofdstad van Lesbos verblijven ruim 200 kwetsbare vluchtelingen. Deze groep bestaat voornamelijk uit gezinnen, zieken, mindervaliden en ouderen.

Ons medisch team verleent hier elke middag medische zorg en verwijst waar nodig door naar ziekenhuizen en specialisten. Het psychosociale team organiseert een paar keer per week dagbestedingsactiviteiten voor de bewoners.

Kamp Moria

Het vluchtelingenkamp Moria is aangewezen als het registratiekamp voor iedereen die aankomt op Lesbos en asiel wil aanvragen. Op dit moment verblijven zo’n 3500 mensen in dit beveiligde kamp, voornamelijk mannen. Moria wordt geleid door de Griekse politie en staat onder leiding van de Griekse autoriteiten in samenwerking met UNHCR.

In Moria werkt ons medisch team vanuit een eigen medische cabine om de nodige, soms spoedeisende, zorg te verlenen. Het psychosociale team loopt ondertussen door het kamp om te spreken met de vluchtelingen. Dit doen we om informatie te verstrekken over onze activiteiten, voor afleiding te zorgen en om de situatie in het kamp te volgen.

Kamp Kara Tepe

Het vluchtelingenkamp Kara Tepe ligt net buiten de hoofdplaats Mytilini en wordt geleid door lokale autoriteiten. Hier verblijven ongeveer 850 mensen, voornamelijk gezinnen en kinderen.

Vanuit onze eigen cabine organiseren we activiteiten voor kinderen en (jong) volwassenen. Zo organiseren we filmavonden, knutselen we met kinderen of spelen we bordspellen met tieners. Daarnaast geven we taalles en organiseren we workshops over psycho-sociale zaken zoals omgaan met agressie.

Samos

Begin 2016 voerde Stichting Bootvluchteling een verkenningsmissie op Samos. In overleg met UNHCR en andere hulporganisaties is besloten dat onze stichting ook op dit eiland hard nodig is. Op Samos werkt ons medische team en psychosociale team op een locatie, namelijk in het registratiekamp.

Het kamp heeft weinig voorzieningen en de omstandigheden zijn erbarmelijk. Veel vluchtelingen zitten zonder uitzicht op elkaar gepakt in het overvolle kamp.

Ons psychosociale team helpt in het kamp mee met het voorbereiden en uitdelen van voedsel voor jonge kinderen en andere babyspullen (o.a. luiers). Ook organiseren we spelactiviteiten voor kinderen en geven we taallessen en workshops aan jongeren en volwassenen. Daarnaast hebben we aandacht voor de moeders van de jonge kinderen. We zoeken samen naar oplossingen.