Stichting Bootvluchteling op Lesbos

Het werk van Stichting Bootvluchteling verandert regelmatig op Lesbos. In 2015 bestond het werk voornamelijk uit bootlandingen, reddingsmissies en medische werkzaamheden. Tegenwoordig focussen wij ons op medische- en psychosociale activiteiten. Dit betekent een wijziging van acute naar structurele zorg, binnen strakkere kaders en met een hogere mate van professionaliteit.

Vluchtelingenkampen op Lesbos

Moria
Moria is het grootste vluchtelingenkamp op Lesbos. Het is een zogenaamd registratie en identificatie centrum (ongeveer 2300 bewoners, voornamelijk alleenstaande mannen). Nadat de vluchtelingen per boot op het eiland arriveren gaan ze allemaal naar Moria voor de registratie en asielaanvraag. Dit kamp wordt gerund door het leger en de politie. Na de registratie worden de meest kwetsbare vluchtelingen en hun families verplaatst naar een ander kamp of opvang. Moria is een gesloten vluchtelingenkamp met een gevangenisgevoel. Het kamp is per nationaliteit verdeeld in verschillende sectoren. Er is ook een gevangenis in het kamp. Naast medische zorg zijn er weinig faciliteiten voor de vluchtelingen. Gevechten of rellen zijn aannemelijk gezien de staat van het kamp en de hopeloze situatie van de vluchtelingen.

Onze voornaamste functie in dit kamp is om acute medische hulp te verlenen ’s avonds van 16.00 uur tot en met 23.00 uur en ’s nachts van 23.00 uur tot en met 09.00 uur ’s ochtends. We hebben niet de eindverantwoordelijkheid van de medische zorg in het kamp, maar we zijn een van de ondersteunende medische teams. Voor de medische dienst levert het PSS-team tijdens de avonddienst een crowd controller die het medische team helpt om overzicht te creëren van binnenkomende patiënten, het opschrijven van hun persoonsgegevens en om de rust te bewaren buiten de medische cabine. De crowd controller werkt nauw samen met een van de dokters die verantwoordelijk is voor de intake en eventuele prioriteit van patiënten.

De tweede activiteit van het PSS-team is een wandeling door het kamp om de interactie met vluchtelingen uit het kamp aan te gaan. Je loopt in paren en geeft vluchtelingen een kans om een praatje te maken of je bent een luisterend oor voor hun verhalen of dagelijkse zorgen. Met deze dagelijkse sociale activiteit willen we laten zien dat we er niet alleen voor medische zorg zijn, maar ook mentale ondersteuning en een glimlach.

Kara Tepe
Kara Tepe is een kamp voor kwetsbare vluchtelingen (ongeveer 1.000 inwoners). Je zult in het kamp meerdere eenoudergezinnen, families met jonge kinderen of ouderen, chronisch zieken en gehandicapte vluchtelingen tegenkomen. Kamp Kara Tepe wordt gerund door de lokale gemeente en valt onder directe verantwoordelijkheid van de Griekse overheid. In Kara Tepe bieden verschillende ngo’s verscheidene vormen van ondersteuning en activiteiten aan, van kinderactiviteiten tot voedselverspreiding en praktische hulp met bijvoorbeeld zonnepanelen. Het PSS-team biedt een palet van activiteiten aan in de verschillende diensten, voornamelijk gericht op kinderen, vrouwen en gezinnen. Ons doel is om de bewoners van Kara Tepe te activeren en zelfredzaam te laten worden. Stichting Bootvluchteling wil hen een platform bieden de mogelijkheden waar ze over beschikken in te zetten en hen op die manier de grip op hun leven terug te winnen vanuit hun innerlijke kracht. De activiteiten zijn open voor iedereen die geïnteresseerd is en zijn voornamelijk bedoeld om een veilige omgeving te creëren waar vluchtelingen kunnen ontspannen en vertrouwen op kunnen bouwen. Vluchtelingen bevinden zich nog steeds in een onzekere en kwetsbare toestand en om die reden bieden wij geen therapie of traumaherstel aan. We richten ons op het helpen van vluchtelingen om te leren gaan met hun huidige situatie. Let er op dat de kinderen met wie je gaat werken in verschillende mate gedragsproblemen zullen vertonen. In het volgende onderdeel beschrijven we een overzicht van wat elke dienst vereist en inhoudt.

Caritas Hotel
Het Caritas hotel is een alternatieve opvang voor zeer kwetsbare vluchtelingen zoals gezinnen met kinderen. De organisatie Caritas huurt een hotel waar zo’n honderd mensen (voornamelijk gezinnen) semionafhankelijk kunnen wonen. Wij geven daar twee keer per week Engelse les.

Medische shifts in de vluchtelingenkampen

Het medisch team bestaat voornamelijk uit (huis)artsen en verpleegkundigen.

Het medisch team werkt op drie verschillende locaties op Lesbos: kamp Moria, kamp Kara Tepe en het Caritas Hotel. Op deze drie locaties werken wij samen met verschillende medische ngo’s zodat we de medische behoeften van de vluchtelingen zoveel mogelijk kunnen dekken. Daarmee ontlasten we ook het lokale ziekenhuis.

In Moria wordt dagelijks in dag- en nachtdiensten, van 16:00 uur tot 09:00 uur, gewerkt door dokters en verpleegkundigen van onze medische post. In Kara Tepe is de dagdienst enkel op zaterdag en zondag. De medische zorg is voornamelijk gericht op acute en semi-acute zorg waarbij niet-specialistische zorg verleend kan worden. Om die reden zijn huisartsen en dokters van de spoedeisende hulp vaak een goede match. Medische problemen variëren tussen milde problematiek, zoals keelontstekingen en psychische problemen, en meer serieuze problematiek, zoals een astma- of epileptische aanval.

Als je op Lesbos aan de slag gaat als medisch professional krijg je voor aankomst het medische protocol van ons toegestuurd. Hierin geven wij meer specifieke informatie over de situatie in de vluchtelingenkampen.

PSS-werkzaamheden in de vluchtelingenkampen

Het PSS-team bestaat uit docenten, maatschappelijk werkers, psychologen en andere relevante psychosociale beroepen. We bieden een gevarieerd activiteitenprogramma aan, verspreid over de week en dag. Diensten beginnen om 11.00 uur en de laatste dienst eindigt om 23.00 uur. In de tussentijd heb je de tijd om de activiteiten voor te bereiden. Het grootste gedeelte van de activiteiten vindt plaats in kamp Kara Tepe.

1.Filmavonden
’s Avonds laten we drie maal in de week, wanneer mogelijk, films voor volwassenen in het Arabisch, Farsi en Engels zien.
Locatie: Kara Tepe

2. Vrouwengroep
We bieden een keer in de week een Arabische en een Farsi vrouwengroep aan. We komen met een kleine groep vrouwen samen om ze aan te sterken en om ze veerkracht te bieden door het aanbieden van ondersteuning, informatie en door simpelweg samen te zijn. Onze sessies bevatten een mix van gezelligheid, lichamelijke activiteiten zoals dansen en praten over verschillende onderwerpen als geslachtsverschillen, familie, cultuur enzovoort. De sessies worden georganiseerd door een vrouwelijke vrijwilliger die voor langere termijn in het kamp aanwezig is. Om de sessies persoonlijk te houden en het vertrouwen van de vrouwen te winnen proberen we de betrokken vrijwilligers zo weinig mogelijk te veranderen.
Locatie: Kara Tepe

3. Excursies
We organiseren wekelijks excursies voor vrouwen en voor families. Elke zondag en woensdag is er een vrouwenexcursie. We verzamelen in Kara Tepe en rijden met twee auto’s naar een plek waar ze graag heen willen. Daar wordt vooral gekletst en hebben we een picknick. Deze activiteit wordt begeleid door twee vrouwelijke vrijwilligers, waarvan een voor lange termijn aanwezig is.
Ook organiseren we een keer per week een excursie voor families. We verzamelen met zo’n twee of drie gezinnen in Kara Tepe en rijden vervolgens naar een plek waar ze graag heen willen. Daar wordt vooral gekletst, wordt er gespeeld en hebben we een picknick.
Locatie: Kara Tepe

4. Kunst voor volwassenen
Tijdens deze activiteit proberen we een ontspannen sfeer te creëren. We drinken thee, luisteren naar muziek en er wordt gewerkt aan kunst projecten. Deze activiteit is drie keer per week.
Locatie: Kara Tepe

5. Bordspellen
In deze avondactiviteit voor volwassenen worden twee keer per week verschillende bordspellen gespeeld, zoals schaken en dammen. Vooral de mannen genieten van deze kans om in een rustige omgeving bordspellen te spelen.
Locatie: Kara Tepe

6. Emergency Childcare
De Emergency Childcare (ECC) is bedoeld voor noodgevallen, bedoeld voor situaties wanneer er geen verzorger beschikbaar is vanwege specifieke omstandigheden. Bijvoorbeeld: ziekenhuis bezoeken, noodgevallen of ziekenhuisopname, afspraken bij de kliniek en plotse psychologische of fysieke problemen.
Locatie: Vrijwilligershuis – en: vrij in te delen op een maximale rijafstand van 15 minuten vanaf kamp Kara Tepe.

7. Social shift
In kamp Moria worden om de dag social shifts georganiseerd. Een klein team vrijwilligers lopen door het kamp om gesprekjes aan te knopen met vluchtelingen in het kamp.
Locatie: Moria

Huisvesting vrijwilligers

De ‘mansion’ van de Stichting bevindt zich dichtbij het vliegveld en biedt onderdak aan onze vrijwilligers. Het is de plek waar we onze vergaderingen houden en gezamenlijk eten. Daarnaast is het een plek om te ontspannen en te socializen met andere vrijwilligers. Het is ook ons startpunt vanwaar we carpoolen van en naar de diensten in de kampen. Het huis heeft een kleine keuken, woonkamer, eetkamer, twee badkamers en verschillende gedeelde kamers. Het huis heeft het gevoel en de faciliteiten van een hostel. Je zult je kamer gaan delen met minimaal twee tot maximaal 5 anderen (mannelijk of vrouwelijk). Je kamergenoten zullen soms een nachtdienst of een verschillend dienstrooster hebben dan jij. Om in het vrijwilligershuis te wonen betaal je het volgende:

  • De eerste maand : € 10,- per nacht
  • Vanaf de tweede maand : gratis

Je bent niet verplicht om in het huis te wonen, je kunt er ook voor kiezen een andere accommodatie te zoeken.

Maaltijden

In de vrijwilligerswoning kun je ontbijt, lunch of avondeten hebben. Je mag zelf je eigen maal koken/bereiden, maar doorgaans wordt dagelijks het avondeten gezamenlijk bereid. De vrijwilligers doen samen boodschappen en delen de kosten. Voor de gemaakte kosten wordt een bijdrage gevraagd: € 2,- voor ontbijt, € 2,- voor lunch en € 4,- voor avondeten.

Autohuur

Vanwege de lange afstanden tussen de verschillende kampen, is het noodzakelijk voor onze vrijwilligers om toegang te hebben tot vervoer. De Stichting heeft een aantal teamauto’s geregeld voor de vrijwilligers. Deze auto’s kunnen gebruikt worden om tussen de kampen en het huis heen en weer te rijden. Om ze te kunnen gebruiken heb je een rijbewijs nodig die geldig is in Griekenland en moet je een handmatige auto kunnen rijden. Dit zijn de kosten voor het gebruik van een team-auto, inclusief benzine:

De eerste maand : € 7,- per dag
Vanaf de tweede maand: gratis

De auto’s zijn enkel bedoeld om voor het werk te gebruiken. Als je de auto wilt gebruiken voor privévervoer overleg je dit eerst met je collega’s. In het geval schade is de eerste € 100,- voor eigen rekening.