Profiel

Het psychosociaal team van Stichting Bootvluchteling werkt op Lesbos in vluchtelingenkamp Moria waar duizenden mensen verblijven. Om goed werk te verrichten is kennis nodig van groepsprocessen in een interculturele omgeving. Je werkt namelijk met mensen die voor een lange (vaak uitzichtloze) periode in een vluchtelingenkamp zitten en verschillende principes en gebruiken hebben. Daarom is het van belang dat jij kunt omgaan met agressie en gedragsproblemen. Ook zoeken wij mensen die kennis hebben van scholing om kinderen en volwassen verder te helpen in hun ontwikkeling.

Yasser (29)

‘De Engelse taal is erg belangrijk voor mij. Ik ben blij met de mogelijkheid om lessen van Stichting Bootvluchteling te kunnen volgen. Waar ik ook naar toe zal gaan, de Engelse taal zal mij helpen in mijn carrière.’

Yasser (29)Aleppo, Syrië

Onze PSS missie streeft ernaar mensen in hun kracht te zetten. Dit betekent dat onze activiteiten zoveel mogelijk door de vluchtelingen zélf gerund worden: mannen en vrouwen die in hun thuisland leraar zijn, geven bij ons les op school. Vluchtelingen die meerdere talen vloeiend spreken, helpen bij de vertaling van workshops. Het interieur van ons community centrum is gemaakt door timmermannen uit verschillende landen. Stichting Bootvluchteling faciliteert, ondersteunt en begeleidt de activiteiten waar nodig. Wij bieden geen één-op-één consultaties of psychotherapie aan.

We bieden een gevarieerd activiteitenprogramma aan. De eerste diensten beginnen om 09:00 en de laatste diensten eindigen rond 22:00. Buiten je diensten om heb je tijd om de activiteiten voor te bereiden.

Wat verwachten wij van jou?

 • Je bent minimaal 23 jaar oud en maximaal 60 jaar oud.
 • Je staat stevig in je schoenen en je bent lichamelijk- en geestelijk gezond.
 • Je bent zelfstandig en flexibel.
 • Je bent gemotiveerd om mensen in vluchtelingenkampen verder te helpen.
 • Je kunt goed samenwerken in teamverband.
 • Je beheerst de Engelse taal goed.
 • Je staat open voor late avonddiensten en kan goed omgaan met weinig slaap.
 • Je kan goed omgaan met emotionele en confronterende situaties en je weet werk en privé te scheiden.
 • Je bent minimaal twee weken beschikbaar, maar wij geven de voorkeur aan vrijwilligers die 3 weken of langer beschikbaar zijn.

Wie zoeken wij voor de pss-activiteiten op Lesbos?

 • Psychologen
 • Maatschappelijk werkers
 • (Ortho)Pedagogen
 • Leerkrachten

Ook zoeken wij vrijwilligers die naast hun activiteiten voor het PSS team ook als assistent voor de coördinator taken op willen pakken. Ben je hierin geïnteresseerd? Bekijk dan het functieprofiel hieronder. In het aanmeldformulier kun je aangeven of je interesse hebt in de assistent functie.

PSS assistent - Lesbos (vanaf 1 mei 2018)

PSS assistent – Lesbos (vanaf 1 mei 2018)

(minimaal 1 maand tot maximaal 6 maanden)

Als assistent ondersteun je, naast je andere taken als gewone vrijwilliger, de coördinator van het psychosociaal team. Je helpt de coördinator met zijn/haar taken en je springt bij waar nodig. Daarnaast ben je een belangrijk aanspreekpunt voor de vrijwilligers en ben je er medeverantwoordelijk voor om hun verblijf en werkzaamheden zo soepel mogelijk te laten verlopen. Als assistent ben je voor langere tijd inzetbaar (minimaal 1 maand tot maximaal 6 maanden).

Profiel:

 • Je beschikt minimaal over een psychosociale opleiding (zoals SPH, MWD, orthopedagogie, psychologie, leerkrachtenopleiding of pedagogische wetenschappen).
 • Je hebt minimaal één jaar gewerkt in een psychosociaal gerelateerde sector.
 • Je hebt ervaring met administratieve en organisatorische werkzaamheden.
 • Je bent goed met computers en Microsoft Office.
 • Je hebt buitenlandervaring.
 • Je bent een sociaal persoon en communicatief sterk. Ook ben je graag onder de mensen en kun je omgaan met verschillende types, nationaliteiten en culturen.
 • Je bent flexibel, weet van aanpakken en kan oplossingsgericht denken.
 • Je bent een teamspeler en kunt goed samenwerken. De taken die je zelfstandig uitvoert doe je in overleg met de coördinator.
 • Je kunt zowel schriftelijk als mondeling vloeiend Nederlands en Engels.

Taakomschrijving algemeen:

 • Shifts van het psychosociaal team meedraaien (er wordt verwacht dat je meedraait in het rooster). Hierdoor houd je zicht op de werkzaamheden in het veld en sta je dichtbij het team.
 • Roosters maken (elke drie à vier dagen maak je een nieuw rooster, waarbij je rekening houdt met de kennis en kwaliteiten van de vrijwilligers).
 • Zorgdragen voor de benodigde materialen in het vrijwilligershuis en in de kampen (aanvullen, organiseren, overzicht houden op de kosten hiervan).
 • Voorbereidend contact met nieuwe vrijwilligers en inwerken van nieuwe vrijwilligers in samenwerking met de coördinator.
 • Je onderhoudt goed contact met de coördinatoren, de andere assistent(en) en de andere vrijwilligers.
  • Je signaleert problemen of vragen bij andere vrijwilligers. Je gaat het gesprek aan als er problemen ontstaan en je zoekt actief naar oplossingen.
  • Overzicht houden op de werkzaamheden van de vrijwilligers. Nagaan hoe de shifts vorm worden gegeven en of men zich aan de protocollen, het rooster en afspraken houdt.
 • Extra inhoudelijke taken zoals PowerPoint presentaties maken en presenteren over verschillende onderwerpen, opzetten en vernieuwen van protocollen en werksituaties of meedenken over en meewerken aan een optimale organisatie in de vaak hectische en steeds veranderende omgeving waarin we werken.

Sollicitatieprocedure

Hieronder kun jij je in het formulier aanmelden voor de functie. Aan de hand van je profiel, motivatie en beschikbaarheid en een telefonisch gesprek kijken de screeners en planners of je geschikt bent. Zo ja, dan wordt dat doorgegeven aan de coördinator op Lesbos. Bij aankomst op Lesbos ga je in eerste instantie gewoon als vrijwilliger aan het werk. Zodra de positie van assistent vrijkomt, zal de coördinator het gesprek aangaan met de vrijwilligers die geïnteresseerd zijn in de positie en aan de hand daarvan beslissen wie de positie zal gaan vervullen. Na een maand evalueren de coördinator en assistent  de samenwerking en uitvoering. 

Het kan ook voorkomen dat er al een assistent op het eiland werkzaam is, gedurende jouw periode. Dat is helaas niet altijd bekend bij de planning, omdat de assistent op het eiland zelf gekozen wordt.

Voorwaarden

Stichting Bootvluchteling heeft haar bestaansrecht te danken aan de inzet van vele vrijwilligers en donateurs. Zonder hen zouden wij ons werk niet kunnen doen. Het beschikbare geld willen wij zoveel mogelijk besteden aan hulp voor vluchtelingen. Om deze reden vragen wij alle vrijwilligers hun reis en verblijf zelf te betalen. Op het eiland is een vrijwilligershuis waar alle vrijwilligers voor een vast bedrag per nacht kunnen verblijven. Klik op het linkje hieronder om daar meer informatie over te vinden. Ook zijn vrijwilligers zelf verantwoordelijk voor hun reisverzekering en eventuele vaccinaties.

Aanmeldprocedure

Herken jij jezelf in bovenstaand profiel en wil je graag als vrijwilliger in Griekenland aan de slag? Meld je dan aan door onderstaand formulier in te vullen en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met je opnemen. Op basis van de aanmeldingen maken wij een selectie.

Wil jij liever in Nederland een actie opzetten? Bezoek dan onze actiepagina en ontdek welke mogelijkheden er zijn om vanuit Nederland iets te betekenen voor bootvluchtelingen.

Aanmeldformulier

Let op: na een succesvolle verzending ga je naar een bedankpagina en krijg je (vrijwel direct) een ontvangstbevestiging per mail. Gebeurt dit niet, dan is er iets misgegaan bij het invullen. Probeer het dan opnieuw.