Athene – Elke dag straatspeeldag

Het is een stukje straat van ongeveer vijftig meter midden in Athene. Meerdere auto’s staan er geparkeerd en er staat een afvalcontainer. “Maar voor ons is het onze speelplaats,” vertelt onze vrijwilligster Lieke Bartelsman. “Meer dan honderd kinderen per dag mogen hier een paar uur lekker spelen. We proberen ze te laten lachen. In alle Griekse chaos hebben we dat bereikt: een structurele speelplaats voor de vluchtelingenkinderen.”

“We doen met de grotere kinderen een warming-up, iedereen mag een pasje bedenken. Vervolgens gaan we estafetterennen. En dan weten de jongens hoe laat het is: ‘football, football, football’! Ze worden competitief, willen allemaal spelen. Maar we zijn streng, ze moeten luisteren, wie zich niet gedraagt, mag niet meedoen. En dat is belangrijk, want structuur is zo nodig in hun chaotische leven.

Aan de andere kant wordt er gespeeld met de kleine kinderen. Zelfs het Nederlandse Olleke Bolleke wordt in een kring nagezongen. Als je even niet op zou letten, waan je je op een Nederlands schoolplein.”

“Maar dan moeten we ze weer naar boven brengen. Naar de ellendig grote plek waar tentzeil de enige afscheiding vormt tussen de vele families waar deze kinderen bij horen. De rest van de dag moeten ze het zonder ons doen in alle ellende. Inmiddels weten ze gelukkig: morgen mogen we weer spelen!”

Help jij ons mee om deze belangrijke lichtpuntjes te verspreiden in deze kinderlevens? Doneer!

Op de skippybal