Athene: Entreehal of afgetrapte deurmat?

Welkom op Victoria Square, in hartje Athene. Het plein waar mijn leven zich deze dagen voornamelijk op en rond afspeelt. De entreehal van Griekenland zou je het kunnen noemen, of misschien beter de afgetrapte deurmat.

Vluchtelingen uit alle windstreken die hier (met duizenden per dag) per boot aankomen en niet genoeg geld hebben om door te reizen of voor wie de grenzen niet opengaan, stranden hier. Tientallen mannen, vrouwen en kinderen brengen hier dag, en soms ook nacht door. Overal zitten families en individuen met spullen om zich heen op de grond, vaak alles wat nog over is van wat ooit hun leven was. Wachtend staren ze voor zich uit, ademen ze de lucht van hun eigen urine in. Want ook een wc behoort tot de luxere levensbehoeften voor de bewoners van Victoria Square.

Het is het plein van hoop en wanhoop. Van verwachtingen, verlangens, heimwee, angst voor de toekomst en bittere teleurstelling. De meeste mensen komen er hier achter dat hun reis naar hier hoogstwaarschijnlijk voor niets is geweest. Dat de weg naar Europa niet open ligt voor hen. Dat ze maar terug moeten naar de ellende waar ze vandaan gekomen zijn, of moeten blijven in straatarm Griekenland.

Natuurlijk wordt er alsnog van alles ondernomen om verder te komen. Er wordt actief gehandeld in valse papieren, er worden kilometerlange vluchtroutes door de bossen en bergen uitgeprobeerd, vaak al voor de zoveelste keer na een aantal mislukte pogingen. Er worden duizenden euro’s betaald aan mensenhandelaars, die loze beloftes doen om ze naar het beloofde land te brengen. Ik hoor de verhalen first hand van Farsi sprekende mensen. Die vallen rauw op m’n dak.

Gelukszoekers noemen we deze mensen dan. Ik vraag me af hoe, waar en wanneer ze het zo hard gezochte geluk zullen vinden.

Ons team van Stichting Bootvluchteling probeert het maar uit te delen in de vorm van een glimlach, een grapje, een kopje warme thee. Een spelletje met een kind. Ik zou ze de hemel willen geven. Zou een planeet willen oprichten waar ik iedereen kon laten wonen. Maar mijn hemelse planeet blijft beperkt tot een droom.
Welkom op Victoria Square. Waar happy Europa voor zoveel mensen een grote illusie bleek te zijn. Maar waar een kop thee en een voetbal gelukkig aardig wat ellende kunnen fixen. Al is het maar voor even.
Helpt u mee? U steun is hard nodig! https://bootvluchteling.nl

Bekijk hier het filmpje

Door Rebecca van de Kar