Athene – Haven wordt leeggeruimd

Saapke vertelt over haar ervaring in Athene, vorige week. “Als ik het stuk bij de haven ’s middags op kom waar Stichting Bootvluchteling werkzaam is, valt het meteen op dat er wat tenten weg zijn en een grote groep mensen druk aan het inpakken en schoonmaken is. We vragen wat er aan de hand is, en al snel blijkt dat de meeste Yazidi’s de opdracht hebben gekregen hun boeltje in te pakken, omdat ze verhuizen naar een nieuwe plek. Een nieuw kamp, een mooi kamp, waar de omstandigheden goed/beter zijn, laat ik me vertellen door een vrouw die dicht bij het vuur zit. Ik ben blij voor ze. Ze vertrekken naar het nieuwe kamp om geregistreerd te worden en zullen daar de aankomende 12-18 maanden verblijven.

Ik kom een jongetje tegen die mij een goocheltruc laat zien. We lachen samen. Hij neemt me mee naar zijn ouders. Zijn vader spreekt goed Engels (studeerde voor leraar Engels op de universiteit in Aleppo) en hij vertelt het (vlucht)verhaal van zijn gezin. Ondertussen laat hij me vol trots de foto’s van zijn thuis zien en van de dingen die hij samen met zijn familie deed. Foto’s van een mooie plek, een fantastisch huis, een gelukkig gezin en een gelukkige familie. Nu uiteen gescheurd door de oorlog (en de dood). Het leven van dit gezin (vader, moeder, zoon, dochter en over zes maanden hopen ze hun derde kindje te verwelkomen) staat stil. Er is geen toekomst en hij heeft het gevoel voor altijd in de haven van Athene te moeten verblijven. Dankbaar voor de hulp die wordt aangeboden (dat laat hij duidelijk merken), vindt hij het toch een moeilijke, zware en uitzichtloze situatie. Soms, zo geeft hij aan, zou hij de zee in willen zwemmen om daarna nooit meer terug te komen.”

Om het werk in Athene te kunnen blijven doen is financiële steun onmisbaar. Helpt u ons? Doneren kan via de doneerbutton bovenaan de pagina of via www.bootvluchteling.nl

Foto: Daisy Scholten