Athene – Natte schoenen en lege magen

Victoria plein is een plek van chaos en onbegrip. Vluchtelingen komen vanuit de haven van Athene naar het plein toe zonder te weten wat ze daar te wachten staat. Ons team probeert de mensen duidelijk te maken dat er kampen zijn waar ze kunnen slapen en eten, maar een groot deel van de mensen blijft de hele dag op het plein zodat ze ’s avonds de bus naar Macedonië kunnen nemen.
Op het plein zelf is niks geregeld, omdat de gemeente er geen permanente plek van wil maken. Enerzijds is dit begrijpelijk en anderzijds lijkt het een typisch geval van je kop in het zand steken. De mensen zijn er toch wel en het zijn er veel te veel. Er zijn geen sanitaire voorzieningen, er is niks geregeld wat betreft eten of spullen en er is geen dokterspost.

Afgelopen week lijkt het plein te zijn ontploft. Athene voelt de gevolgen van de immense stroom van 50.000 mensen die vorige week zijn aangekomen op de eilanden. Zieke kinderen, natte schoenen, vermoeide gezichten en lege magen.

De situatie is onwerkelijk. Hoe kan het zo zijn dat er niks geregeld is voor deze mensen? De menselijkheid verdwijnt als je je behoefte moet doen in een perkje op het plein of als je andere mensen aan de kant moet duwen omdat je een trui nodig hebt voor je kind. Hoeveel bussen en treinen zullen ze nog van binnen zien en hoeveel kilometer moeten ze nog sjouwen met hun spullen in plastic tassen voordat ze hopelijk ergens welkom zijn?

In Athene proberen we als team over de grimmigheid van de situatie heen te stappen en er voor de mensen te zijn. Een kop thee met een gratis lach, een leuk gesprek en misschien net die nieuwe schoenen, dat pak luiers of de tent om de reis iets beter voorbereid tegemoet te gaan.

Het filmpje laat een stuk vrolijkheid op Victoria plein zien.

Door Anneloes Malgo