Athene – Ontspanning bieden in de drukte

Vrijwilliger Dinne van der Vlis is sinds zaterdag aan het werk in Athene. Zo zag haar dag er gisteren uit.

“In totaal arriveren vandaag, maandag 7 maart, 1500 nieuwe vluchtelingen in de haven van Piraeus. Op de Griekse vrijwilligerssites wordt dringend gevraagd om hulp, vooral voor de nacht.
Het Victoriaplein is zondagochtend vroeg ontruimd, de mensen naar verschillende kampen rond Athene gebracht. In zijstraatjes van het plein groepen mensen, van 150 tot 300. Tegen de avond zijn er nog 150 mensen, vrijwel geen families meer. De mannen verspreiden zich aan het einde van de avond over de omliggende parken. Een handjevol blijft op de stoep van een zijstraat slapen. Er is veel politie om vluchtelingen van het plein te houden. De laatste twee dagen zijn hier in Athene geen Syriërs meer, zij reizen meteen door. Het team van Stichting Bootvluchteling dat hier actief is deelt drinken uit en maakt aan het einde van de avond af en toe een ‘tandpasta rondje’. Er zijn vluchtelingen bij die om eten vragen. Griekse particulieren delen nog steeds uit.
De dagploeg van Stichting Bootvluchteling bracht zondag 600 sandwiches, melk en pakjes drinken naar de kampen Helliniko en Kipseli aan de rand van de stad, maar kwam niet verder dan de afgiftehallen en zag niet hoe de vluchtelingen zijn gehuisvest.

De afgelopen dagen is een klein team (2-3 personen) van Stichting Bootvluchteling in de ochtend actief in de haven. Deze week zijn er tijdelijk 11 Nederlandse studenten aan het werk- allen zijn vanmorgen vroeg naar de haven om te helpen. Nog een team van 4 mensen doet er overdag dienst.

De afgelopen dagen verbeterde de chaos in de haven licht omdat er weinig nieuwe vluchtelingen bijkwamen. Dat zal vandaag waarschijnlijk heel anders zijn. De mensen slapen op de betonnen vloer van bootterminals en delen een minimum aan sanitair met heel velen.

De vroege dienst helpt met schoonmaken van het terrein en met het vullen van plastic tasjes met een appel, een sinaasappel, een banaan, en sandwich en een voorverpakte croissant. Er zijn helpende handen voor de harde kern van ‘vaste’ Griekse vrijwilligers die coördineren zo goed ze kunnen, particulieren en bedrijven voeren hulpgoederen aan.
Nadat het ontbijt is uitgegeven, spreiden we buiten in de zon een zeil uit en leggen viltstiften en kleurplaten neer. Kinderen gaan zitten en beginnen te kleuren. Een mooi veertje met een plakbandje op de tekeningen, stralende koppies- eventjes weg van de wereld. Een oudere Griekse man komt met een tas vol gezonde powerrepen en legt ze op het zeil. Volleyballen en voetballen op de parkeerplaats. Ouders kijken toe, terwijl hun kinderen spelen. Eventjes ontspanning.

In mijn zak heb ik vingerpoppetjes en daarmee kan ik een lach toveren op een paar gezichtjes. Dat maakt mij ook blij. Eventjes.”