Athene – Schokkende situatie

Tess ging met Stichting Bootvluchteling naar Athene en schreef ons over haar ervaring. We delen haar verhaal graag met jullie:

“De afgelopen weken ben ik voor Stichting Bootvluchteling werkzaam geweest in Athene. In eerste instantie schrok ik erg van de situatie in Piraeus, de haven. Overal stonden tentjes op het asfalt, in de brandende zon. Er liepen duizenden vluchtelingen rond. De kinderen zijn vies en lopen op te grote of te kleine (of soms helemaal geen) schoenen rond. Ook viel het mij op dat er weinig sanitaire voorzieningen zijn. Naarmate de week vorderde werd duidelijk dat de overheid de haven zo veel mogelijk leeg wil hebben omdat het toeristenseizoen begint.

Wat wij in de haven voornamelijk doen is in de middag de kinderen vermaken met touwtje springen, kleuren, knuffelen en spelletjes doen. Ook zijn een aantal van ons gaan helpen in de loods. Daar lag veel kleding die nog niet uitgezocht was. Dit hebben wij gesorteerd en daarna hebben we dagelijks kleding uitgedeeld aan de vluchtelingen.

Hoewel de omstandigheden schrijnend zijn, ben ik blij dat wij met zijn allen in ieder geval de kinderen vrolijke momenten hebben kunnen geven. Ook heb ik veel respect gekregen voor de Grieken. Zij hebben het niet makkelijk en toch zijn er veel vrijwilligers die doen wat zij kunnen.

Tot slot wil ik de groep vrijwilligers van Stichting Bootvluchteling bedanken. Jullie zijn stuk voor stuk mooie mensen en ik ben heel blij dat ik dit samen met jullie heb kunnen delen. We hebben ontzettend hard kunnen lachen met elkaar, maar vooral ook de zware momenten met elkaar kunnen delen.”