Athene – Het verhaal van een vluchteling

“In het magazijn in Piraeus ontmoette ik Adbullah (18) uit Afghanistan, waar hij sliep en werkte bij het sorteren van de kleding en het schoeisel en de Grieken hielp bij de communicatie met de vluchtelingen. Hij vertelde mij zijn verhaal over zijn vlucht uit Afghanistan, een land nog steeds in oorlog en met een constante dreiging van terrorisme. Afkomstig uit een boerengezin op het platteland en enig kind werd, toen hij acht was, zijn huis verwoest en zijn vader doodgeschoten door de Taliban. Zijn moeder pleegde zelfmoord toen de Taliban haar wilde verkrachten. Adbullah kwam bij een oom terecht, die hem regelmatig sloeg en wilde dat hij ging werken en geld verdienen in plaats van naar school en studeren. Het lukte hem om naast het werken toch dagelijks stiekem naar school te gaan. Op vijftienjarige leeftijd, na het behalen van het diploma van de middelbare school, vertrok hij naar Kaboel en startte, naast diverse baantjes om geld te verdienen, een studie economie aan de universiteit.

Door de constante dreiging van zelfmoordaanslagen door de Taliban, besloot hij te vluchten naar Iran. Daar werkte hij acht maanden als kleermaker om geld te verdienen om tenslotte met behulp van smokkelaars in Turkije aan te komen. Daarna volgde een levensgevaarlijke boottocht op de Middellandse Zee van 15 km naar Chios, in een rubberboot geschikt voor 45 personen, maar volgepropt met 75 personen. Midden op zee begaf de motor het en werd hij uiteindelijk gered door de Griekse kustwacht.

Op dit moment is Abdullah al drie maanden illegaal in Griekenland. Hij laat zich niet registreren, omdat hij bang is om teruggestuurd te worden naar Afghanistan. Hij wil verder doorreizen naar Duitsland of Nederland, daar werken en zijn studie afmaken. Legaal of illegaal, zijn gedrevenheid is zo groot, dat hij zich door niets of niemand laat stoppen om zijn idealen te verwezenlijken. Uiteindelijk wil hij terug naar zijn vaderland om daar te trouwen, kinderen te krijgen en zijn land proberen te helpen een veilig Afghanistan te realiseren voor iedereen.”

Verhaal en foto: Frank Raaijmakers
Vrijwilliger Stichting Bootvluchteling | Team Athene