Dankbrief van Farah

Na mijn aankomst op Lesbos realiseerde ik me direct wat de toegevoegde waarde is van Arabische sprekers in het psychosociale team. De vluchtelingen leven in onverdraaglijke omstandigheden en kunnen hierover niet goed communiceren vanwege taalbarrières.

De ellende die de vluchtelingen meemaken is eigenlijk niet in woorden uit te drukken. Sinds ik hier ben heb ik de meest pijnlijke verhalen te horen gekregen van vele bijzondere mensen.
Ik zag al snel hoe opgelucht ze raakten wanneer ze zonder taalbarrière hun verhaal konden doen. De kinderen hebben zo veel ellende meegemaakt en één voor één hebben ze een ingrijpend verhaal. Het ene verhaal is nog dramatischer dan het andere. Sommige kinderen spreken geen Engels en bij mij krijgen ze de mogelijkheid om hun verhaal in het Arabisch te vertellen.

Het psycho sociale support team heeft met behulp van vele geweldige vrijwilligers enorm veel bereikt. Wij geven lessen aan kinderen en volwassenen, organiseren verschillende activiteiten voor kinderen en vrouwen, en er zijn vrouwengroepen opgezet die gericht zijn op female empowerment. Ondanks dat ik het heftig vond om te zien hoe de vluchtelingen hier leven en de vele ingrijpende verhalen die ik gehoord heb, kijk ik terug op een hele leerzame periode. De pijn die de vluchtelingen moeten doorstaan is al heftig genoeg. Ik kan op z’n minst naar ze luisteren.

Het is een ervaring die ik m’n hele leven niet zal vergeten. Het is mooi om te zien hoe erg ze onze hulp waarderen. Ik ben een hele speciale levenservaring rijker geworden en ik heb ontzettend veel geleerd van het psychosociale team en de vluchtelingen waarmee ik nu werk.

Veel liefs,
Farah

Tekst: Farah
Foto: Bas Bakkenes