Mei 2015. De foto van het meisje met het roze rokje, drijvend in de Middellandse Zee, raakte Annerieke en René Berg zo diep, dat ze wel wat moesten doen. Vele anderen wilden ook graag iets doen met hun machteloosheid en iets doneren of op pad gaan en zo ontstond Stichting Bootvluchteling.

In 2016 verdronken meer mensen dan ooit in een poging Europa te bereiken. Duizenden vluchtelingen zaten vast in de overvolle vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden. Velen van hen sliepen in koepeltentjes onder barre omstandigheden. Stichting Bootvluchteling wilde voorzien in een dringende behoefte. Een behoefte die nog niet afdoende werd vervuld door overheden en andere hulporganisaties. We wilden een verschil maken op de plekken waar dat het hardst nodig was. Met concrete, praktische hulp ter plaatse.

Ook in 2017 waren veel mensen op de vlucht. Dit betekende dat de hulp van Stichting Bootvluchteling nodig bleef in de vluchtelingenkampen op Samos en Lesbos. Mede door de Turkijedeal moesten veel vluchtelingen maanden in de kampen blijven wachten op hun aanvraag. De Psychosociale support missie en de medische missie werden verder uitgebreid en geprofessionaliseerd.

En nu is het al weer 2018: de situatie in vluchtelingenkamp Moria op Lesbos is nog steeds hetzelfde als de jaren ervoor. Dat betekent dat onze hulp ook dit jaar nodig blijft. De psychosociale support missie is daarom verder uitgebreid en na een onderbreking is onze medische missie in mei weer opgestart. Dagelijks staan vrijwilligers van de stichting klaar om mensen in kamp Moria verder te helpen. Er is school voor kinderen, Engelse les voor volwassenen, we geven trainingen gericht op de mentale gezondheid van mensen en we hebben een bibliotheek met boeken in verschillende talen. Onze medici bieden ’s avonds en ’s nachts medische hulp in het kamp. Het kamp is overvol en we zien veel mensen met psychische klachten. Dagelijks ervaren we hoe groot de nood is en hoe hard onze hulp nodig is. Helpt u mee?

Structurele hulp

Stichting Bootvluchteling is actief in vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. Hier biedt een team van vrijwilligers psychosociale support aan vluchtelingen. In december 2017 is het Community Centrum in kamp Moria geopend met een school en bibliotheek. Dagelijks worden er lessen voor volwassenen en kinderen georganiseerd in de School of Hope. Daarnaast organiseert het pss-team trainingen rond mentale gezondheid, waarin onder andere ademhalingsoefeningen gegeven om beter om te gaan met stress en suïcidale gedachten. Het medische team biedt medische hulp vanuit een cabin in het kamp. Ze draaien 7 dagen per week avonddiensten en staan ’s nachts standby voor medische noodgevallen. Zonder dit team zou er ’s avonds en ’s nachts geen medische zorg beschikbaar zijn in het kamp.

We werken samen

We vinden het belangrijk om onze kennis en kunde te bundelen met andere hulporganisaties. In Griekenland zijn we een betrouwbare partner voor onder meer UNHCR, Doctors of the World en Artsen zonder Grenzen.

Vandaag gedoneerd, morgen resultaat

Stichting Bootvluchteling is afhankelijk van donaties en zijn daarom scherp op de uitgaven. De stichting is zich bewust van elke gedoneerde euro. Door onze flexibiliteit hebben we korte lijnen. Vandaag gedoneerd, betekent morgen resultaat.

Vrijwilligers zijn onze kracht

Onze kracht zijn onze vrijwilligers. Al meer dan 2000 getrainde professionals hebben via onze stichting direct hulp verleend. We doen wat we beloven. We draaien trouw onze diensten in het kamp. We zijn met voldoende vrijwilligers langdurig op plaatsen waar hulp nodig is.

Help mee

Stichting Bootvluchteling heeft haar bestaansrecht te danken aan vrijwilligers en de hulp van vele donateurs. Samen kunnen wij het verschil maken en omzien naar onze medemensen. Elke gedoneerde euro maakt een wereld van verschil voor de mensen in nood. Voor de hulpverlening en zorg van vluchtelingen hebben wij veel vrijwilligers nodig. Doneer of word vrijwilliger en help mee!