Beleidsplan 2018

Stichting Bootvluchteling wil een verschil maken op de plekken waar dat het hardst nodig is. Duizenden vluchtelingen zitten vast of zijn in nood langs de grenzen van Europa. In de afgelopen jaren lag onze focus op de Griekse eilanden, het water rond Lesbos en de Middellandse zee.

Ons doel is het geven van noodhulp en waar mogelijk de zorg over te dragen aan de verantwoordelijke instanties (in Griekenland).

We streven ernaar flexibel te blijven als organisatie zodat we hulp kunnen bieden op de plekken waar dit het meest noodzakelijk is. Momenteel richten we ons op het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. In Moria heeft Stichting Bootvluchteling een Medische Missie en een Psychosociale Missie.

Wij doen dit met coördinatoren in loondienst die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van het werkplan en de aansturing van een team van gescreende, geschoolde en ervaren vrijwilligers. De coördinatoren worden vanuit Nederland ondersteund door een klein projectteam, medewerkers voor (financiële) administratie, communicatie, directie en bestuur.

Het team in het werkgebied verleent huisartsen- en spoedeisende zorg, en daarnaast psychologische support hulp. Er verschijnen dagelijks tientallen patiënten bij de kliniek en vanwege onze laagdrempelige werkwijze, zonder benodigde afspraak, konden mensen meestal gemakkelijk geholpen worden. Via onze medische én psychosociale vrijwilligers bieden we concrete, praktische hulp aan wanhopige en kwetsbare mensen op de vlucht.

De komende jaren zetten we deze zorg door, indien nodig. Echter wanneer dit kan dragen wij de zorg over aan de verantwoordelijke instanties.

De benodigde middelen voor deze missies worden gedekt door giften van particulieren en donaties van scholen, kerken en fondsen. Stichting Bootvluchteling ontvangt geen subsidies.

Lees hier ons volledige beleidsplan (maart 2018)