Missie update: de Engelse les voor volwassenen

Welke projecten hebben we allemaal lopen? We zullen regelmatig een missie update plaatsen, zodat je op de hoogte blijft van het verloop van onze projecten. Deze keer over de Engelse Les: wat is er allemaal nodig om het project draaiende te houden?

In onze overvolle ISOBOX (zo groot als een vrachtcontainer) zitten zo’n 40 gemotiveerde mannen en vrouwen te wachten op de start van de Engelse les. De opkomst is zo groot dat er zelfs buiten een les gegeven wordt. Nieuwsgierige voorbijgangers blijven even staan en kijken, benieuwd naar waar het opgewekte geklets vandaan komt. Op deze plek wordt hard gestudeerd én hard gelachen. Voor de bewoners van Kamp Moria een kans om Engels te leren en hun gedachten even te verzetten. De Engelse lessen worden drie keer per week gegeven door vluchtelingen, voor beginners en gevorderden voor Arabisch, Farsi en Frans sprekenden.

“De Engelse les is enorm gewild, iedereen wil Engels leren!” zegt Marleen, vrijwilliger voor Stichting Bootvluchteling.

Wat is er allemaal nodig om deze Engelse lessen te geven? Het is belangrijk om creatief om te gaan met de materialen die voorhanden zijn. Marleen: “We bieden een lesprogramma van zes weken waarin we de leerlingen stapsgewijs basis-Engels bijbrengen. Op dit moment gebruiken we als lesmateriaal sheets en oefeningen van internet. Onze leraren doen hier ongelofelijk goed werk mee en we zien het Engels niveau van de leerlingen keer op keer stijgen. Wat ons programma nog zou kunnen verbeteren zijn Engels boeken geschikt voor het onderwijs die we kunnen gebruiken om voor een betere en overzichtelijke opbouw te zorgen.”

En daarnaast zijn natuurlijk onze leraren de spil in het project die de klassen iedere keer weer met een goede dosis positieve energie en humor geven. Met een grijns op zijn gezicht schrijft de leraar op het bord:

No pen = no notes
no notes = no education
no education = no husband/wife
no husband/wife = loneliness

Vanuit de klas wordt gelachen waarna de studenten de zinnen overschrijven. Die broodnodige pennen en andere materialen krijgen we met hulp van donateurs en vrijwilligers. Marleen: “Vorige week nog bijvoorbeeld heeft een van de vrijwilligers aan de Engelse School een zeer welkome donatie gedaan van honderd schriften. Deze worden in de eerste les aan nieuwe leerlingen gegeven. Hiervan is intussen nog maar de helft over!” In een week vijftig nieuwe aanmeldingen dus, zo populair is de Engelse les. Elk van deze schriften is nu van iemand die werkt aan zijn of haar toekomst door Engels te leren, ondanks dat hij of zij nu nog in Moria zit.

De grote interesse in de Engelse les laat zien hoeveel doorzettingsvermogen en veerkracht veel van de vluchtelingen hebben. De Engelse les is een plek waar mensen hun blik op de toekomst richten, en hun gedachten even van Moria verzetten. Dat doen ze met enorm veel gedrevenheid en humor. Dit is wat de Engelse les zo waardevol maakt.

Tekst: Tessa Kraan
Foto’s: Kenny Karpov