Erwin uit Amsterdam werkte drie weken in een vluchtelingenkamp

Erwin Romijn werkt als verpleegkundige in het VUmc op de afdeling traumatologie/plastische chirurgie. Via een goede vriend raakte hij bekend met Stichting Bootvluchteling en hij meldde zich er aan als vrijwilliger. “Reizen, avontuur en politiek hebben mij altijd geboeid en de kans om drie weken medische zorg in een vluchtelingenkamp te verzorgen kon ik niet laten liggen.”

Vrijwilligershuis
De vrijwilligers van Stichting Bootvluchteling verblijven in een groot huis in de hoofdstad Mytilini en komen voornamelijk uit Nederland. “Al komen ze letterlijk ook van de andere kant van de wereld zoals Nieuw-Zeeland en Nome, een dorpje met 3500 inwoners in Alaska.”, vertelt Erwin. Er heerst een gemoedelijke sfeer in het huis. “De meeste vrijwilligers blijven een aantal weken maar sommige een half jaar. Er wordt elke dag gekookt, geregeld gaan vrijwilligers met elkaar lunchen en worden er samen dagtrips ondernomen. Ook zijn er meetings waar belangrijke zaken over het werk worden besproken.”

De medische zorg
Erwin draaide voornamelijk diensten gedraaid in kamp Moria, een oude gevangenis. Hij hoorde daar verhalen die veel indruk op hem maakten, bijvoorbeeld over de gevaarlijke en traumatische overtocht. “Vluchtelingen betalen tussen de 300 en 1500 euro voor een overtocht vanuit Turkije, maar als het stormt en er een hoger risico is op omslaan van de boot krijg je korting. Veel vluchtelingen hebben nog nooit een zee gezien, laat staan dat ze kunnen zwemmen. De zwemvesten zijn van wisselende kwaliteit.  Er worden zwembad bandjes, die je voor vijf euro bij Bart Smit koopt, gebruikt voor kinderen.” Een ander verhaal dat Erwin is bijgebleven speelde zich af tijdens zijn eerste nachtdienst. “De politie maakte me haastig wakker en bracht een gevangene naar onze medische cabine. Een jonge Syriër had zich twintig keer in zijn arm gesneden om zijn mentale pijn te verzachten. Gelukkig waren er geen belangrijke aders geraakt en een ziekenhuisopname leek ons niet nodig.  Toch werden we door de politie overruled en werd de patiënt naar het ziekenhuis gebracht.” Automutilatie komt vaak voor in Moria en is een uiting van extreme stress. “Tijdens mijn verblijf heb ik vijf keer een casus van automutilatie meegemaakt. Vluchtelingen verkeren lang in onzekerheid over hun asielprocedure en worden daardoor langdurig blootgesteld aan extreme stress. Dit vergroot de kans op het post traumatisch stress syndroom.”

Het werk van Stichting Bootvluchteling is van groot belang
De medische zorg die wordt geleverd is van groot belang in het kamp en de cabine van de stichting biedt een veilige plek waar mensen hun problemen kwijt kunnen. “Ik heb wonden verzorgd, antibiotica gegeven, vitale controle gedaan en ik heb zelfs onder supervisie van een arts hechtingen gezet. Voor mezelf heb ik deze weken als interessant ervaren. Ik functioneerde als maatschappelijk werker die als verpleegkundige veel medisch kon betekenen. Met de andere vrijwilligers en medewerkers heb ik de mensen een plek gegeven om hun verhaal te vertellen.”

Wensen
Het afschrik beleid van Europa is geslaagd denkt Erwin: “Er komen minder boten aan en ik hoor van vluchtelingen dat ze aan hun familie vertellen om hier niet naartoe te gaan.” Hij vindt dit echter geen goede zaak: “We zijn als Europa niet humanitair bezig door mensen maandenlang in een vuilnisbelt op te sluiten. Ik begrijp dat we niet elke vluchteling kunnen opnemen maar het proces kan en moet makkelijker gaan zodat mensen sneller duidelijkheid hebben.” Door de inzet van NGO’s worden Europeanen ook gezien als mensen die zich het meest bekommeren voor vreemden. “Dat heb ik meerdere malen gehoord van vluchtelingen.” Vanuit deze ervaring als vrijwilliger bij Stichting Bootvluchteling heeft Erwin een dringende wens: “Ik hoop met dit verhaal mensen te motiveren om als vrijwilliger naar Lesbos te komen. Alleen kun je de wereld niet veranderen, maar je kunt wel een paar mensen zicht geven op een betere toekomst. If you want to make the world a better place, take a look at yourself and make that change!”

Net als Erwin vrijwilliger worden?
Lees dan verder op onze website: https://bootvluchteling.nl/aanmelden-vrijwilligers/