Geen Suikerfeest in de vluchtelingenkampen op Lesbos

De Ramadan is bijna een week voorbij en dit betekent feest voor velen moslims over de hele wereld. Behalve op Lesbos. Daar heeft niemand het Suikerfeest gevierd afgelopen week en bleef het rustig in de kampen op het Griekse eiland.

Aan het einde van de Ramadan sluiten moslims de periode van vasten jaarlijks af met een groot feest: Eid al-Fitr. Het Suikerfeest dat drie dagen duurt gaat gepaard met zoete heerlijkheden, mooie kleren en veel vrolijkheid. Ook in de vluchtelingenkampen Kara Tepe en Moria deden veel moslims de afgelopen maand mee met de Ramadan. Dit jaar was het extra zwaar omdat de Ramadan viel in een periode met veel daglicht en warmte, zeker op Lesbos.

‘We hadden ons heel wat voorgesteld van Eid al-Fitr. We gingen naar kamp Kara Tepe, waar veel families verblijven, om het feest met hen mee te vieren. Tot onze grote verbazing zagen we alleen een meisje in een mooi jurkje lopen en verder was er niks’, vertelt Hetty, Medisch coördinator. Het team van Stichting Bootvluchteling deed een rondje door het kamp en ging met verschillende mensen in gesprek. Al snel werd duidelijk waarom dit bijzondere feest niet op Lesbos wordt gevierd. ‘Eid al-Fitr doen we hier niet, dat doe je thuis’, vertelde een van de vluchtelingen aan Hetty.

‘Pas toen viel het kwartje. Wij als hulpverleners proberen het leven van de bewoners hier zo comfortabel mogelijk te maken. De werkelijkheid is dat de meesten van hen hier langer zijn dan wijzelf. Bij ons geeft dit de indruk dat dit hun tijdelijke huis is, maar zij denken hier totaal anders over en zien deze plek niet als thuis’, legt Hetty uit.

Geen Suikerfeest voor de vluchtelingen op Lesbos dit jaar. Wij hopen dat zij volgend jaar wel op een plek mogen zijn die zij ‘thuis’ kunnen noemen. Om weer mee te kunnen doen met alle feestelijkheden en een nieuw leven op te bouwen.

Foto: Bas Bakkenes