Idomeni – Ontruiming

Team Stichting Bootvluchteling vertrekt naar Malakasa.

Deze week is de ontruiming van het geïmproviseerde kamp in Idomeni begonnen. In dit kamp aan de Grieks-Macedonische grens zaten de afgelopen maanden duizenden vluchtelingen te wachten tot ze de grens konden oversteken. De vluchtelingen worden nu verplaatst naar andere locaties op het Griekse vasteland. Het team van Stichting Bootvluchteling gaat aan de slag in het vluchtelingenkamp in Malakasa.

Coördinator Jetty blikt terug op de afgelopen weken in Idomeni: “Zeven weken werkte Stichting Bootvluchteling in Idomeni samen met Save the Children. Dagelijks gingen we de tenten langs met “halip and portugali” (rijstepap en een sinaasappel) voor kinderen tot 12 jaar, zwangere of borstvoedinggevende vrouwen en hulpbehoevenden. Een mooie taak, waarbij elke vrijwilliger wel een speciaal tentje vond waar hij/zij wat langer bleef hangen.
Ook bijzonder waren de “spoonboys and -girls”. Zodra onze bussen in het vizier van de kinderen kwamen, renden ze al naar de plaats waar we de auto parkeerden, om zich aan te bieden voor de “spoons” (lepels). Wij dragen de tassen; zij de spoons. Een taak die heel serieus werd genomen door de kinderen.

Nu de ontruiming van Idomeni is begonnen, zit onze taak erop en gaan we 25 mei richting Malakasa. Dit vluchtelingenkamp is ingericht voor 1500 Afghanen. De overheid heeft ervoor gekozen om de Afghanen zoveel mogelijk bij elkaar in een kamp te zetten omdat zij door de andere bevolkingsgroepen worden gediscrimineerd. We zetten er een dagbestedingsprogramma op voor verschillende leeftijdsgroepen.”

Tekst: Jetty / Foto: Inge (vrijwilligers voor Stichting Bootvluchteling)