Idomeni – Start missie

PERSBERICHT

Stichting Bootvluchteling start missie rondom Idomeni

Zo’n 15.000 vluchtelingen zitten vast bij de Grieks-Macedonische grens. Omdat de nood in het noorden van Griekenland hoog is, start Stichting Bootvluchteling op 1 april een missie in het gebied tussen Idomeni en Thessaloníki. De focus ligt daarbij op menswaardige opvang.

Annerieke Berg, directeur Stichting Bootvluchteling, licht toe: “We richten ons op de meest kwetsbare groep. Ouderen, vrouwen en kinderen. Denk aan het faciliteren van onderdak, dagbesteding, activiteiten tegen de verveling, het signaleren van problemen en algemene hulp in de kampen. Tevens heeft ziektepreventie (schoon drinkwater, droge kleding en schoeisel, droge slaapplek) een hoge prioriteit. We brengen de al aanwezige hulp in kaart en waar mogelijk zoeken we de samenwerking met andere ngo’s.” Vanaf 1 april gaat er een team van een vaste coördinator en wisselende vrijwilligers aan de slag in het noorden van Griekenland. Hulp is daarbij hard nodig en daarom startte Stichting Bootvluchteling vandaag een campagne om geld op te halen voor deze missie.

Stichting Bootvluchteling is sinds de oprichting in mei inmiddels onmisbaar geworden op de Griekse eilanden Lesbos, Samos, Leros en in Athene waar de vrijwilligers actief zijn. De stichting is een betrouwbare en stabiele partner en heeft een vaste plek aan tafel bij overleg met andere organisaties, zoals de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) en het International Rescue Comittee (IRC). Stichting Bootvluchteling werkt met fieldteams, een reddingsteam en medische teams.

Momenteel is Stichting Bootvluchteling (ook bekend als the Boat Refugee Foundation) actief op Lesbos, Leros, Samos en in Athene. De afgelopen maanden zijn er meer dan 700 vrijwilligers werkzaam geweest via de stichting.