Kos – Mooie mensen

Vannacht zijn we naar de kust gereden om te kijken of er bootjes aan kwamen. Er gebeurde echter niets. We zagen wel de kustwacht patrouilleren. Turkije ligt bizar dichtbij. Een zee aan lichtjes van Bodrum. Er was te veel wind en dus golfslag. Vanmorgen legde de grote ferry weer aan en vertrok vrij snel met een paar duizend vluchtelingen aan boord.

Toch zijn er nog erg veel aanwezig. Het is een bizarre mix van 2 werelden. Een gekrioel hier van 2 soorten ‘toeristen’ door elkaar in het toeristische centrum van Kos-stad. Aan de ene kant de ‘normale’ (ramp)toeristen en aan de andere kant de vluchtelingen die weer bestaan uit Syriërs, vaak gezinnen. We zagen een baby van 12 dagen nog geboren in Kobani. Verder de Pakistanen, Afghanen, Bengalen (veelal alleen gaande jongemannen met één droom:allemaal willen ze naar Germany). Ook zijn er Saoediërs , sjeikachtige figuren en Afrikanen.

Vanmorgen hebben we zoals elke dag de wachtenden in de hitte bij het politiebureau van water voorzien. Vanavond hebben we een hygiëne actie uitgevoerd onder de Pakistanen die bepaald niet fris ruiken. Tandpasta, tandenborstels, doucheschuim, shampoo en dat soort dingen. Tussendoor nog een brandwond behandeld en een kapotte teen.

Vanmiddag een onderhoud gehad met Artsen zonder Grenzen. Zij willen heel graag dat Pieter als arts met hen mee gaat werken en Hillien als lactatiedeskundige.

Tot slot: wat zijn er een mooie mensen.

2 voorbeelden :

1. elke dag hebben een moeder met haar 2 dochters op vakantie en een ander Nederlands meisje meegeholpen met uitdelen. Ze gaan morgen met fantastische vakantieherinneringen naar huis. Voor de komende dagen hebben zich al weer anderen aangemeld, een Nederlandse vrouw en een Iers echtpaar, gegrepen door wat ze ons zien doen. Andere vakantiegangers bieden spontaan aan een extra koffer met hulpgoederen mee te nemen.

2. We gingen bij een Armeense Griek eten. Vraagje: wat betalen jullie voor het water? Nou, €5 per 24 flesjes. Veel te duur zei hij verontwaardigd. Ik wil ze leveren voor €3.50, inkoopprijs. Scheelt aardig op 1000 flesjes per keer. “It is a Present from me for the refugees” . Worden we heel blij van. Wat zijn Grieken mooie mensen!

We spreken veel Grieken met hun visie op het vluchtelingenprobleem en op de politiek. Dit laat de andere kant zien. Heel begrijpelijk. Het is echt heel moeilijk te verteren voor ze. Het is op bepaalde plekken echt een enorme troep. Overal staan tentjes. Mensen liggen te slapen op de stoep op karton. Het is soms niet te harden van de urinelucht, vrouwen moeten in restaurants naar het toilet. Ondernemers lijden inkomensderving etc.

Dit probleem is te groot voor de Grieken. Europa moet echt zijn verantwoordelijkheid gaan nemen. Vluchtelingen blijven ondanks alles mensen, die humane hulp nodig hebben.

We zijn dankbaar dat we hier mogen zijn en iets kunnen betekenen.

Update :vanmorgen kregen we het water aangeboden voor maar liefst €1,27!