Kos – Toilettasjes uitdelen

Na het uitdelen van 1500 flesjes water vormde zich een kring van tientallen donkere mannen om haar heen. Als vanzelf geleid voelde ik dat hier iets gebeurde en ging erbij staan. Het begon met het aanleren van enkele Engelse woordjes bijgestaan door een goede tolk uit de kring. Wonderlijk dat deze mannen hun droom willen laten uitkomen in landen waarvan ze de taal totaal niet spreken. Het ging verder met culturele gebruiken, bijvoorbeeld dat je in onze cultuur nooit aan een vrouw vraagt hoe oud ze. Aandachtig werd er geluisterd naar de vertaling door de tolk, die met overtuiging er voor zorgde dat de kring steeds groter werd. Als een dominee sprak hij ons gehoor toe, vele malen uitgebreider dan wat wij vertelden. Hier rook ik kansen en de bijeenkomst mondde uit in een prachtig stukje educatie zowel qua culturele gebruiken als qua gezondheid en persoonlijke hygiëne. Zo kwamen de volgende onderwerpen langs: Zeg altijd “please”, wees beleefd. Dus niet :”give me water ” maar: ” give me water, please! ”

Gooi niet achteloos je afval op de grond maar doe het in de container, die vlakbij je staat. Ruim de troep op. Hou je terrein schoon. Dat is beter voor je gezondheid. Hou ook je nagels kort. Ga bij het uitdelen niet staan graaien, maar stel je in rijen op en wacht rustig op je beurt. Tot slot beloofden we ze vanmiddag een pakketje met zeep, ťandenborstel, tandpasta en scheermesje aan te bieden, mits ze zich aan de afspraken zouden houden.

Vervolgens hebben we snel 500 tubes tandpasta, evenveel zeep, tandenborstels, scheermesjes ingekocht. Hiervan konden we in de eetzaal van het hotel met behulp van zipperzakjes keurige toilettasjes maken.

Om half zes stonden er tot onze aangename verrassing 3 lange rijen keurig opgesteld om een pakketje in ontvangst te nemen. Wederom een goede tolk aanwezig. Blij gingen ze in goede orde met het pakketje alle kanten weer op.

Tot slot hebben we het terrein samen met een aantal bereidwillige mannen zo ver als dat mogelijk was samen schoon gemaakt. Tientallen vuilniszakken werden hierbij gevuld. Ik hoop dat er iets van blijft hangen.