Brand in vluchtelingenkamp Moria kost twee levens

Afgelopen nacht is door een ontploffing van een gasfles in een tent in het vluchtelingenkamp Moria in Griekenland brand ontstaan. Hierbij zijn een volwassen vrouw en jong kind direct naar onze medische post gebracht. Ons team heeft deze twee ernstigste gevallen behandeld en dit was uiteraard erg heftig voor het team. Doordat vluchtelingen ons hielpen met het brengen van flessen water, konden we samen zorgen voor continue koeling van de slachtoffers. Uiteindelijk zijn we met het kind in onze armen door het kamp naar de ingang gerend om deze naar de ambulance te brengen. Op dat moment was de situatie onveilig doordat er rellen waren uitgebroken, maar kreeg het team veel hulp van andere vluchtelingen en onze vertalers.

Het kind was volledig verbrand en heeft het, samen met nog een andere vrouw, niet overleefd. Een ander kind en een vrouw zijn met ernstige brandwonden naar een ziekenhuis in Athene gebracht om daar verdere medische hulp te krijgen. Het medisch team van Stichting Bootvluchteling heeft de eerste hulp geboden bij de behandeling van de gewonden. Tijdens de brand ontstond een chaotische situatie in het overvolle kamp, waarbij wanhopige mensen het kamp ontvluchtten en er niet voldoende hulpverleners aanwezig waren.

Uit veiligheidsoverwegingen heeft Stichting Bootvluchteling later met een extra team buiten het kamp verdere noodzorg verleend. Veel mensen waren wanhopig, in shock en wisten niet waar ze heen moesten. De medische zorg was in het kamp gericht op brandwonden, na de evacuatie was het vooral gericht op paniekaanvallen. Ambulances reden af en aan om mensen te vervoeren naar het ziekenhuis. Door de chaos, hectiek en onveilige situatie was het moeilijk om ons werk uit te voeren, waardoor we op een gegeven moment hebben besloten ons terug te trekken. We concentreren ons nu op noodhulp en de distributie o.a. water en dekens.

Onze medische post is geheel verwoest.

Stichting Bootvluchteling rapporteert al langere tijd over de onmenselijke situatie in de vluchtelingenkampen in Griekenland. De overvolle kampen, waarin soms meer dan driemaal de verwachtte hoeveelheid vluchtelingen in tenten worden opgevangen, en de uitzichtloze situatie vanwege de continue toestroom van nieuwe vluchtelingen en het gebrek aan doorstromingsmogelijkheden kunnen gemakkelijk ontaarden in dit soort situaties. Bootvluchteling is een van de weinige overgebleven hulpverleners in dit kamp. Overige grote hulpverlenersorganisaties hebben zich uit protest tegen de slechte omstandigheden al eerder teruggetrokken.

Ons team heeft bovenmenselijke prestaties geleverd. Ze zijn zwaar onder de indruk van wat zij hebben gezien en meegemaakt. Een team van trauma-psychologen staat 24 per dag voor hen klaar voor goede nazorg.

Wilt u aan hen denken en hen hieronder een hart onder de riem steken?

Oproep
Stichting Bootvluchteling is geheel afhankelijk van donaties. Wilt u ons helpen en zo mensenlevens redden? Uw bijdrage is welkom op NL97 RBRB 0918932637, t.a.v. Stichting Bootvluchteling, onder vermelding van ‘’Lesbos’ of doneer op https://bootvluchteling.nl/doneer/