Leros – Een vleugje romantiek

We laten Theo Kiffers, een van onze vrijwilligers, aan het woord over ‘weer zo’n dag op Leros…’:

“Met Lukas, een vrijwilliger uit Zweden, praat ik over het sombere nieuws dat er die dag op Leros zoveel nieuwe mensen aankomen, dat niet iedereen een slaapplaats kan krijgen en er mensen buiten moeten blijven. Dat is waarschijnlijk veel vaker gebeurd, maar wij voelen voor het eerst de onmacht niet te kunnen helpen als we kijken naar de mensen die al buiten zitten. Ontroerd kijken we elkaar aan. “No words.”

“Maar er zijn ook tenten, kunnen we daar iets mee doen?” De vrijwilligers uit de ‘Poseidon Storage’, het gebouw waar hulpgoederen uit de hele wereld worden opgeslagen, wijzen me op een ruimte waarin tenten, matrassen, slaapzakken en dekens liggen opgeslagen. “We brengen ze vast naar beneden, kijk maar of je ze kunt gebruiken.” En of we dat kunnen!

Iedere slaapplaats is er één, zo concluderen we, en met de leiding van de UNHCR wordt overlegd waar we de tenten kunnen neerzetten. De ruimte is schaars, maar met passen en meten lukt het toch om zo’n 25 tentjes neer te zetten. Goed voor een kleine 80 extra slaapplaatsen. We voorzien alle tentjes van matrassen en een flinke laag UN-matten om de ondergrond van kiezelstenen te egaliseren en te isoleren.

Als we naar het resultaat kijken, is het eigenlijk wel een leuk gezicht. De huisjes en grote tenten zullen overvol zijn, dus misschien is zo’n klein onderkomen voor korte tijd zo gek nog niet. Alain, een vrijwilliger uit Israël en vandaag mede belast met de ‘housing’ van de mensen, heeft in ieder geval al twee gegadigden: een pas getrouwd stel uit Syrië dat wel een beetje privacy kan gebruiken…