Leros – Kamp Laki

Eelco Groeneveld heeft een sabbatical (half jaar) genomen om in Griekenland aan de slag te gaan voor Stichting Bootvluchteling:

“Ik ben als coördinator aangesteld op Leros. Ons team telt gemiddeld 32 vrijwilligers vanuit alle windstreken. Naast Stichting Bootvluchteling zijn namelijk ook een Oostenrijkse organisatie Echo 100Plus, de locale vrijwilligers van Leros Solidarity Network en de vrijwilligers van Shantel uit Engeland actief. De samenwerking tussen de vrijwilligers en de NGO’s loopt goed. Er heerst een goede sfeer onderling en in het kamp waar we actief zijn. Dat heeft een goede invloed op de vluchtelingen die hier verblijven. Alles verloopt gestructureerd, iedereen is vriendelijk en op zijn gemak. Overdag wordt gevoetbald, ’s avonds wordt gelachen en gedanst bij het kampvuur.

De vrijwilliger zijn in twee shifts tussen acht ’s ochtends en 11 uur ’s avond aanwezig in het kamp in de havenplaats Laki. Vluchtelingen worden door de Griekse kustwacht opgehaald van het eiland Farmakonisi, dat van het Griekse leger is en verboden terrein, en hier afgezet. Nadat alle nieuwkomers in het kamp zijn geregistreerd door Frontex krijgen zij van de UNHCR een plek in een van de tenten toegewezen. Gezinnen met jonge kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en zieken worden door de vrijwilligers met het busje vervoerd naar Pikpa, een opvanghuis dat ook gerund wordt door vrijwilligers van ons team. Ook is er de villa, een plek waar alleen vrouwen en kinderen een rustig heenkomen kunnen vinden.

Onze vrijwilligers distribueren dagelijks drie maaltijden in het kamp en maken er de benodigde babyvoeding in de speciaal daarvoor ingerichte babyroom. Ook runnen zij de uitgiftepunten voor kleding en schoeisel die we hier boutiques noemen, een voor vrouwen/kinderen en een voor mannen. We onderhouden het kamp en helpen in de hulpgoederenopslag met sorteren. Ook is er tijd voor een praatje of een potje voetbal met de vluchtelingen.

Aan de overkant van de baai wordt de laatste hand gelegd aan een hotspot met een capaciteit van 1000 personen. Waarschijnlijk gaat die deze week open. Dat heeft hoogstwaarschijnlijk gevolgen voor het kamp waar wij tot nu toe actief zijn. Er is nog niet veel bekend maar het Griekse leger, dat het kamp gaat beheren, is aan het inventariseren wie er actief willen zijn in het kamp. Stichting Bootvluchteling wil hier graag deel van blijven uitmaken”.