Leros – Wintersale in de Boutique

Het doet denken aan de Drie Dwaze Dagen bij de Bijenkorf, maar dan elke dag. Maar waar we in de Hollandse sale onze kledingkast aanvullen met leuke koopjes, hier haal je je complete garderobe. Eén set per persoon en daar doe je het voorlopig mee. Nee, de Boutique op Leros is geen Bijenkorf, maar iedere vluchteling die binnenkomt, loopt dolenthousiast de deur uit. Zelden was een warme winterjas zo luxe!

De Boutique is een grote ruimte op Leros die vol ligt met broeken, truien, shirts, ondergoed, schoenen, jassen, mutsen, handschoenen, sjaals en reistassen. Elke vluchteling die op Leros aankomt, mag hier een set kleding uitzoeken. Luxe? Nee, het is bittere noodzaak, want meer kleding dan ze bij aankomst dragen, hebben ze meestal niet. Het doel van Stichting Bootvluchteling is de reizigers winterklaar te maken voor het vervolg van hun reis.

Bij aankomst op het eiland, krijgen de vluchtelingen na het ontvangen van de eerste noodhulp, een ticket dat recht geeft op een bezoek aan de Boutique. De laatste weken neemt het aantal vluchtelingen op Leros fors toe, waardoor het regelmatig rijendik staat voor de ingang van de Boutique. Eenmaal binnen is het vaak graaien in de bakken. De vergelijking met de Drie Dwaze Dagen is snel gemaakt… En begrijpelijk! Ook deze mensen willen graag goede kleding voor zichzelf en hun kinderen.

Soms uit zich dit in slinks gedrag. Mensen die hun kleding expres nat maken, omdat vluchtelingen met natte kleren voorrang krijgen. Of anderen die hun schoenen verstoppen, om zo recht te krijgen op een nieuw paar… Maar in de meeste gevallen gaat het er netjes aan toe en is de dankbaarheid groot. De foto’s spreken voor zich!

De Boutique wordt bevoorraad met spullen die ter plekke op Leros worden ingekocht. Hier is de lokale economie erg bij gebaat! Verder nemen onze vrijwilligers vaak ingezamelde goederen mee, heel gericht op dat wat nodig is. Wilt u helpen om alle vluchtelingen winterklaar door te laten reizen? Doneer uw bijdrage via www.bootvluchteling.nl en help ons helpen!

(met dank aan onze vrijwilliger Will Bonneveld)