Lesbos – Boot in nood!

Sinds juli 2015 staat het fieldteam van Stichting Bootvluchteling dag en nacht op de stranden van Lesbos om vluchtelingen te helpen. Ze helpen de boten veilig te landen, bieden eerste medische hulp, geven droge kleding, eten en drinken en bieden informatie en vervoer naar de opvangkampen. Noodzakelijk en dankbaar werk, maar als we naar de zee kijken voelen we ons regelmatig gefrustreerd over het gebrek aan hulp op zee. Iedereen weet dat er bijna dagelijks mensen verdrinken in de gevaarlijke overtocht vanuit Turkije naar Griekenland. Een tocht met veel risico’s, maar blijkbaar vinden de vluchtelingen de kans op een ‘normaal’ leven de oversteek meer dan waard.

Zo ook de 26 vluchtelingen die afgelopen donderdagochtend vroeg in een veel te klein vissersbootje de overtocht maakten. Het rescueteam van Stichting Bootvluchteling was als eerste aanwezig en constateerde direct dat er een grote kans was dat de mensen aan boord van dit bootje de kust nooit zouden gaan halen. Elke golf sloeg over de rand van het bootje waardoor het snel veel water maakte en er zaten veel te veel mensen op de boot.

Omdat het ontruimen van een bootje op zee grote risico’s met zich meebrengt en een dergelijke reddingsactie praktisch gezien met meer reddingsboten uitgevoerd moet worden, werd direct hulp ingeschakeld. Binnen enkele minuten waren MSF/Greenpeace aanwezig. Een arts en een vertaler hebben nog eens snel een check gedaan en direct daarna werd gestart met het evacueren van de mensen. De kou, de wind en de zeer onstuimige zee maakte het allemaal niet makkelijker maar gelukkig zijn we erin geslaagd om alle mannen, vrouwen en kinderen van boord te halen en veilig naar de haven van Molyvos te brengen. Het was een geslaagde actie en ik realiseerde me ineens dat wat wij doen helemaal geen druppel op de gloeiende plaat is. Het maakt een wereld van verschil! Al zouden deze 26 mensen de enige zijn die we met onze missie hebben mogen redden, dan zou het het al allemaal waard zijn geweest.

De realiteit is helaas dat er alleen al in januari 2016 tot nu toe ruim 30.000 mensen deze oversteek maakten en dat velen verdronken. Daarom is deze reddingsmissie zo belangrijk en hopen we steeds weer opnieuw het verschil te mogen maken in de levens van deze mensen in nood.

Door Jaime Jorba Bos
Team coördinator reddingsmissie Stichting Bootvluchteling