Lesbos – Meet magic Mike!

Vrijwel al onze vrijwilligers zijn gescreend en geselecteerd door onze collega’s in Nederland. Dat is van groot belang voor het runnen van een professionele organisatie. Maar heel soms ontmoeten we ze gewoon hier op het eiland, als ze ineens op de stoep staan.

Zo ging het met Mike Mellet. Mike werkt nu iets meer dan een maand in ons team op Lesbos en het wordt steeds moeilijker ons voor te stellen hoe de missie zonder hem zou zijn. Op het moment dat we hoorden dat we in Kara Tepe aan de slag mochten, dacht ik bij mezelf: ‘Ik heb een klusjesman of bouwvakker nodig om te helpen’. Binnen vijf minuten na dat moment stond Mike voor mijn neus, om me precies datgene aan te bieden. Hoe groot is de kans daarop?

Mikes bijdrage hier is onbetaalbaar. Hij ziet overal mogelijkheden en waar je hem ook naar vraagt; hij vertelt je meestal dat hij het al gedaan heeft. We boffen dat we gebruik kunnen maken van zijn inzet en tomeloze creativiteit. We hebben hem leren kennen als geduldig en sympathiek, bijna een heilige soms; schijnbaar onaangedaan toen spelende kinderen een heleboel van het werk dat hij in de locatie had gedaan weer teniet deden. Mike was eigenlijk op reis door Europa om grote kunstwerken te zien en om aan de routine van alledag te ontsnappen. In plaats daarvan kwam hij een helpende hand toesteken, in een crisis en op een continent dat niet eens het zijne is, wat getuigt van zijn menselijkheid.

Mike, we kunnen je niet genoeg bedanken en we gaan je missen!