Reddingsmissie – Heftig weekend

Afgelopen weekend waren het drukke tijden voor de reddingsmissie op Lesbos. De spanning nam toe vanwege het nieuwe EU akkoord. En ook nu komen er nog dagelijks boten aan. Coördinator Jaime schrijft hierover:

“Het was een heftige nacht op Lesbos. Ons SAR team vertrekt om middernacht uit de jachthaven van Mytilini, nog voor 01.00 uur treffen we het eerste vluchtelingenbootje. In het donker varen op zoek naar vluchtelingenboten is echt gevaarlijk werk. Gelukkig is Dirk Meijvogel een zeer ervaren schipper en is het team met Mark Rullens en Nadiem Marzguioui inmiddels goed bekend met dit stuk kust, maar het vraagt om grote voorzichtigheid! Het blijkt een drukke nacht met 13 vluchtelingenboten. Rond middernacht krijgen we in het Noorden een oproep, ruim 50 mensen raakten te water. Omdat het in Turks water is wordt de informatie bij de Turkse kustwacht gemeld en liggen de twee SAR teams op de grens om eventueel te kunnen helpen. We krijgen bericht dat 50 mensen zijn gered maar helaas twee spoorloos zijn. Zover bekend zijn deze twee mensen nog niet gevonden.

De laatste boot om ongeveer 06.00 uur blijkt achteraf een zeer ingrijpende te actie te worden, het is nog pikkedonker en het bootje zit voller dan de meeste andere boten en er is grote paniek aan boord. We begeleiden de boot zo snel en veilig mogelijk naar de kust en zetten onze medische dienst daar af. Er wordt gereanimeerd maar helaas blijkt het voor twee mannen te laat, ze zijn overleden. Iedereen is verdrietig en diep onder de indruk. Het is onduidelijk wanneer ze precies zijn overleden maar het lijkt erop dat dit al veel eerder is gebeurd. Het SAR team van stichting bootvluchteling gaat het water weer op en praat alles nog eens door.

Overdag nemen de spanningen toe, ongeveer 5.000 vluchtelingen moeten binnen 24 uur van het eiland af ivm het EU akkoord met Turkije. Vanaf zondag middernacht gaat de nieuwe regeling in, elke vluchteling die dan op Lesbos aankomt wordt na registratie teruggestuurd naar Turkije! De vluchtelingen zijn vol angst en spanning over wat dit voor hen betekend. Wat verschrikkelijk, we wachten af wat deze regeling voor impact gaat hebben.

Steun de Reddingsmissie van Stichting Bootvluchteling en doneer. Deze mensen hebben onze hulp nog steeds dringend nodig! Donaties kunnen naar NL97 RBRB 0918 9326 37
t.a.v. Stichting Bootvluchteling”