Lesbos medisch – Rouw

De dag vandaag was druk maar kalm. Toch minimaal 20 boten, vaak erg overladen tot wel 50-60 personen, komen aan. De zee was prachtig glad, de zon scheen en schilderde een paars rood en blauw kleurenpalet.

In de avond maken ons op voor een klein feestje in het Molivos 2 hotel. Het hotel waar we het afgelopen half jaar ons ‘hoofdkwartier’ hadden gaat sluiten voor de winter. We zij blij geweest met hun gastvrijheid en zij wilden ons bedanken voor onze inzet hier.

Terwijl de bedankjes nog uitgedeeld werden, gaat mijn telefoon. De arts van het Waha team vraagt onze back-up. Er is iets gebeurd, mogelijk 20 drenkelingen. Maar geen idee waar en wanneer ze arriveren.

We gaan met twee teams naar de haven. Geen informatie. Na een tijdje verteld iemand ons dat er 2 kinderen onderweg zijn, ernstig. We roepen de rest van het team op. We richten de crashsite in met behulp van lokale restauranthouders en onze vrijwilligers.

Als de boot van de kustwacht arriveert roepen zij dat ze 2 dokters aan boord willen. De Syrische arts en ik klimmen aan boord en vinden twee natte koude kinderen met gaspende ademhaling. Ik start direct beademing. We overleggen: we moeten van boord naar de crash site. Op mijn verzoek dragen sterke armen het kind van boord.
Het andere kindje wordt dood verklaard door de andere arts.

We starten reanimatie. De ambulance arriveert na 45 minuten. Verpleegkundige Wubbo en ik gaan mee met de ambulance richting ziekenhuis. We gaan door met reanimeren omdat het 5 jarige meisje minimale ademhaling houdt.

In het kliniekje van Kalloni maken we een tussenstop. De artsen staan wat onhandig klaar. Een zuurstofmasker wordt opgezet en cpr wordt overgenomen maar ook gestopt. Als ze het kind zien gaspen wordt Cpr snel weer hervat.
Een protocol of ervaring lijkt te ontbreken.
Het ecg toont een ‘dying heart’.

Na 1 uur in het water, 6 schokken en vervolgens 1,5 uur reanimeren, stoppen we. De pupillen lichtstijf, het lichaam nog steeds ijskoud. Het kleine meisje is overleden.
Mee in de ambulance kwam een onderkoelde man die verder in redelijke conditie is. Hij heeft de twee kinderen vastgehouden toen ze in het water lagen. De man breekt. Huilt. Hij belt hun vader met zijn telefoon, die is blijkbaar inmiddels ook naar de haven gebracht. De vader heeft zijn been gebroken en is zijn 4 kinderen en echtgenote kwijtgeraakt tijdens het ongeluk. De overige 3 kinderen en zijn vrouw zijn nog niet gevonden.

20 mensen zouden van boord zijn geraakt. Wij zien deze avond 5 van hen: 2 kinderen die overlijden, 3 volwassenen die we kunnen stabiliseren.
De andere vermisten zullen de komende dagen waarschijnlijk aanspoelen op het strand.

Help ons helpen en doneer!

Door Lette de Moor
Arts Stichting Bootvluchteling

Foto: Anja van de Ridder
(kindje op deze foto is niet het kindje uit dit verhaal maar wel door Anja op Lesbos gemaakt)