Medicatievoorraden Lesbos slinken door winterweer

Door de extreme weersomstandigheden op Lesbos in Griekenland draaien de medische spreekuren van Stichting Bootvluchteling in kamp Moria volle diensten. Dagelijks zien zij zo’n 70 zieke patiënten. De medicatievoorraad, waaronder antibiotica en paracetamol, gaat er snel doorheen. Vluchtelingen kampen met onderkoelingsverschijnselen en virusinfecties. Door het koude weer is hun weerstand laag. Hulp is heel hard nodig.

Impact overal zichtbaar
De gevolgen van het winterweer zijn overal zichtbaar. Na de natte sneeuw is kamp Moria nu veranderd in een grote modderpoel. Vluchtelingen slapen in natte ondergelopen tenten. Anja Holwerda, medisch coördinator Stichting Bootvluchteling vanuit kamp Moria: “De kou maakt mensen lethargisch. Er is nauwelijks een mogelijkheid kleding van vluchtelingen te drogen door de constante natheid.”

Kamp Moria overvol
Vluchtelingenkamp Moria zit overvol. Zo’n 5000 mensen verblijven in een kamp dat geschikt is voor 700 mensen. Hierdoor zijn vluchtelingen genoodzaakt te slapen in kleine koepeltentjes in plaats van officiële tenten van de UNHCR. Het is geen keuze van de mensen zelf om in dunne tentjes te slapen, er is geen andere mogelijkheid.

Zorgsysteem ingezakt op Lesbos
Een functionerend zorgsysteem op Lesbos ontbreekt. Dit geldt zowel voor de Grieken zelf als voor de vluchtelingen. Ziekenhuis en artsen kunnen de werkdruk niet meer aan. Wachttijden voor een behandeling in een ziekenhuis kunnen oplopen tot een aantal maanden. Een twintigtal Nederlandse arts vrijwilligers van Stichting Bootvluchteling doen dagelijks medische controles in kamp Moria en kamp Kara Tepe.

Hulp is nodig. Steun de vluchtelingen en geef!