Medische missie – In actie bij onlusten

Ooggetuigenverslag uit Moria

Gistermiddag en vannacht zijn er rellen uitgebroken in kamp Moria. Team manager Marko vertelt: “Het medische team van Stichting Bootvluchteling houdt sinds een aantal maanden ’s nachts medische spreekuren in Moria. Toen het nieuws van de rellen ons bereikte, besloot onze nieuwe medische coördinator Jelmer Kooistra dat het verstandig zou zijn om buiten deze werktijden om naar Moria te gaan om medische hulp te verlenen.

Het kamp werd eerst geëvacueerd, wat betekent dat alle hulpverleners het kamp moesten verlaten. De politie heeft het kamp toen lang hermetisch afgesloten om de situatie onder controle te krijgen. De rellen zijn ontstaan door twee losse incidenten. Woede van de mannen in het kamp om de behandeling van een jongen in het gesloten ‘unaccompanied minor’ gedeelte, en later een vechtpartij tussen Pakistaanse en Afghaanse jongens in ditzelfde gesloten gedeelte.

Nadat binnen kamp Moria de ernst van de situatie duidelijk werd, hebben wij de autoriteiten kunnen overtuigen ons toe te staan de medische bus het kamp binnen te rijden. Dit nadat onze artsen eerder buiten het kamp de eerste patiënten hebben behandeld. We waren als één van de eerste medische teams ter plaatse en met onze bus op de juiste plek op het juiste moment. We hebben rond de twintig patiënten gezien, voornamelijk met fracturen en hoofdwonden.

Wij kunnen met z’n allen trots zijn op onze medici, en op het fieldteam dat later ondersteuning kwam brengen in de vorm van dekens, warme kleding, eten en drinken. Iedere hulpverlener die in Moria werkt zal je vertellen dat de gebeurtenissen van gisteren niet uit de lucht komen vallen. Als de situatie niet verandert, zal het ook niet de laatste keer zijn. Er is gebrek aan van alles en de uitzichtloosheid van de situatie van vluchtelingen maakt het alleen maar erger. Hopelijk zal Stichting Bootvluchteling in staat blijven om deze mensen, die hulp zo hard nodig hebben, te blijven helpen.”

Zonder uw hulp had het medische team deze noodhulp niet kunnen verlenen. Hartelijk dank voor alle donaties. Hulp blijft hard nodig. Doneren kan via de doneerbutton bovenaan de pagina of naar: NL97 RBRB 0918 9326 37 t.a.v. Stichting Bootvluchteling.