Vorige week kreeg ons Psychosociaal Support (PSS) team een training in de methode METS, dat staat voor ‘Method for the Empowerment of Trauma Survivors’. We zijn erg blij met deze training. Een groot voordeel is dat deze methode niet alleen door psychiaters, psychologen of social workers toegepast kan worden maar uiteindelijk ook door getrainde mensen zonder therapeutische opleiding. De methodiek richt zich in brede zin op het ondersteunen van het herstelproces. Hierbij staat het vergroten van de eigen (draag)kracht centraal. De methode is gestoeld op 7 pijlers: Connectedness, Hope, Identity, Meaning and Empowerment, Recognition and Safety.

Pim Scholte en Jorien van der Kolk gaven de training. Jorien assisteerde daarnaast het PSS team tijdens de mental health en stress relief classes. Het medische team kreeg de kans om te leren van voorbeelden tijdens een presentatie. Pim heeft het team ook nog 3 dagen ondersteund als psychiater bij de medische kliniek. Door deze verrijkende ervaring, kunnen we de methode goed gaan implementeren. Geweldig, dank jullie wel Pim en Jorien!

Mensen in kamp Moria hebben veel meegemaakt in hun thuisland, maar ook gedurende hun reis naar Lesbos. Ze komen uit oorlogsgebieden, zijn soms gemarteld of verkracht, zijn familieleden verloren en hebben alles achter gelaten op zoek naar veiligheid. Vaak hebben ze zulke heftige dingen meegemaakt dat ze lijden onder herbeleving van trauma’s, paniekaanvallen, slapeloosheid of depressiviteit.

In het kamp organiseren we trainingen (mental health classes en stress relief classes) waarbij we mensen handvatten bieden om met hun psychische problemen om te gaan. In ons aanbod gaan we de METS methode implementeren.

Wil je ons daarbij helpen? Voor 20 euro kan een deelnemer uit Moria een serie van 4 trainingen volgen!

‘Ik heb afgelopen week beter geslapen.’
‘Van de oefeningen kreeg ik kracht.’
‘Ik heb door de groep contact gelegd met mensen die in dezelfde situatie verkeren’