Mijmeringen bij een ferry (3/3)

Ik zal die jongens missen en ik maak me zorgen om de toekomst die ze tegemoet zien. De vrijwilligers gaan weer aan het werk. Nieuwe kinderen zijn gekomen om te spelen naast onze medische container. Een van de jongens begon me Arabisch te leren omdat hij zich verveelde, en vroeg me welke taal ze spreken in Amerika. Een klein meisje, een kunstenares in de dop, komt elke dag als we onze kleurpotloden tevoorschijn halen en is dol op het tekenen van landschappen en het invullen van mandala kleurplaten. Ik weet niet hoe lang ze zullen blijven, maar ik weet dat ik blij zal zijn om ook hen te zien vertrekken.

Duizenden mensen blijven hier nog op Samos, met een onzekere toekomst, afhankelijk van politiek en de meningen van mensen die ze nog nooit hebben ontmoet. Vast zitten op een eiland, wachtend op een ferry.

Text: Shahzad Ahsan
Photo: Purefotografie Marjan van der Meer (stockphoto BRF)