Medische missie

In 2015 startte Stichting Bootvluchteling met de eerste missie op Lesbos. Dagelijks stonden tientallen vrijwilligers op de stranden klaar om vluchtelingen te ontvangen met een vriendelijk woord en een uitgestoken hand.

Ontstaan medische missie
Waar het in 2015 en begin 2016 nog voornamelijk om noodhulp ging langs de kusten in het noorden van Lesbos, zijn we ons steeds meer gaan richten op het werken in de kampen in het zuiden van Lesbos: Kamp Kara Tepe, het Caritas Hotel en kamp Moria. Door de EU-Turkije Deal in maart 2016 verblijven mensen soms maanden tot jaren in vluchtelingenkampen met extreme omstandigheden. Hierdoor ontstond er een grote vraag naar professionele medische zorg. Veel vluchtelingen hebben meer zorg nodig dan gewone vrijwilligers kunnen bieden. Daarom zette Stichting Bootvluchteling in 2016 gekwalificeerde medici in.

Afronding medische missie
In de zomer van 2017 rondde ons team de medische missies af in vluchtelingenkamp Kara Tepe en het Caritas Hotel. De werkzaamheden werden overgedragen aan verschillende ngo’s, die met elkaar een compleet programma hebben opgezet om goede zorg te bieden aan de vluchtelingen in Kara Tepe en het Caritas Hotel.

Ons medisch team was tot 1 januari 2018 werkzaam in vluchtelingenkamp Moria, waar op dat moment bijna 7000 vluchtelingen verbleven. Elke dag stond een team aan artsen en verpleegkundigen klaar om vluchtelingen medische zorg te bieden in de avond en nacht. Op 1 januari 2018 hebben wij de medische missie afgerond. Wij kijken dankbaar terug op twee en een half jaar medische missie op Lesbos waarin we een groot verschil mochten maken in de levens van mensen in nood. Lees hierover meer in het persbericht door rechts op de blauwe button te klikken.

Op dit moment bereiden wij ons voor op een herstart op 1 mei 2018. We hopen opnieuw op een andere verantwoorde manier goede medische zorg kunnen verlenen in samenwerking met de andere Griekse organisaties Keelpno en ERCI.

Media
In september 2017 maakte verslaggever Lucas Waagmeester voor Nieuwsuur een uitgebreide reportage over de omstandigheden en onze werkzaamheden in vluchtelingenkamp Moria.

Vluchtelingenopvang op Lesbos

“Mensen leven in de smerigheid. Het is echt een puinhoop. Het kamp zit bomvol. Europa en Griekenland hadden echt iets te verbergen. Dat is wel duidelijk." Correspondent Lucas Waagmeester filmde stiekem in het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos.

Posted by Nieuwsuur on Friday, September 15, 2017