NIEUWS | Anke vertelt over de aardbeving op Lesbos

‘We stonden op het punt te vertrekken richting kamp Moria voor de medische shift, toen ineens alles in het huis begon te schudden. Potjes vielen op de grond, alles bewoog en ik dacht dat het huis ging instorten. Ik raakte helemaal verstijfd en hoorde op de achtergrond iemand schreeuwen; ‘Ren naar buiten, ren naar buiten!’ Het was heel raar. Je probeert je evenwicht te houden, maar alles beweegt.’

Anke, administratief coördinator, maakte gisteren de aardbeving op Lesbos mee. In twintig seconden tijd raakte een aantal gebouwen zwaar beschadigd en is een aantal mensen gewond naar het ziekenhuis gebracht. De aardbeving had een kracht van 6.3 en was volgens diverse bronnen zelfs te voelen in Athene.

Anke vertelt dat alle vrijwilligers op tijd buiten stonden en dat er geen grote schade in het vrijwilligershuis is. Iedereen is flink geschrokken, maar maakt het verder goed. In twee shifts is het team van Stichting Bootvluchteling direct naar de kampen Kara Tepe en Moria gereden om de toestand daar te bekijken.

‘Er kwam direct iemand naar me toe in kamp Moria: ‘Sister, sister! Ground shaking! My friend don’t want to die’, zei hij tegen me. Ik had een kort gesprekje met hem en wist hem gerust te stellen. Hij was vooral geschrokken. De sfeer in het kamp vond ik verder goed. Iedereen was rustig en er was totaal geen paniek. Ook is er geen directe schade. Wel vertelden vluchtelingen mij dat deze trilling hetzelfde voelde als die van een bomaanslag. Ik denk wel dat dit oude herinneringen naar boven haalt’, vertelt Anke.

De situatie in de kampen is volledig onder controle en alle vrijwilligers en vluchtelingen maken het goed. De aardbeving heeft veel schade aangericht in twee dorpen op Lesbos. Wij leven mee met alle eilandbewoners die gewond zijn geraakt of veel schade hebben aan hun huis en tijdelijk in tenten slapen.

*De foto’s bij dit bericht werden door een medewerker van United Rescue Aid met ons gedeeld en zijn gemaakt in Vrisa op Lesbos.