Home Nieuws & verhalen Wat doe je tijdens een acute situatie in het kamp?

Wat doe je tijdens een acute situatie in het kamp?

25 nov
Nieuws

Wat doe je als er brand in de kliniek ontstaat? Als er een gewelddadig incident in het kamp plaatsvindt? Of iemand acute zorg nodig heeft? Het zijn allemaal vragen waar we met ons team op Lesbos over na moeten denken. Daarom organiseren we iedere maandag, voordat de medische shift begint, een simulatietraining voor het hele team.

Tijdens de wekelijkse simulatietraining worden allerlei acute medische- en veiligheidssituaties en evacuaties doorgesproken en nagespeeld, zodat ook nieuwe teamleden weten hoe ze moeten handelen. Zo versterken wij de veiligheid van teamleden, maar ook de onderlinge samenwerking en het vertrouwen in elkaar. Onze veldcoördinator Renée vertelt: “Werken in een vluchtelingenkamp brengt risico’s met zich mee. Het is een vaak en snel veranderende omgeving. Met de simulatietrainingen zorgen we dat teamleden zich in uitdagende situaties comfortabel en veilig voelen. Better safe than sorry!”

Teamleden leren tijdens een simulatietraining wie welke verantwoordelijkheid draagt en welke vragen zij in noodsituaties dienen te stellen. Ze leren op wat voor signalen ze moeten letten, wie de leiding neemt en hoe je tijdens acute situaties communiceert. Scenario’s worden uitgetekend op een whiteboard en nagespeeld, waarbij elke keer actuele variabelen, waar het team op moet anticiperen, worden toegevoegd. Ook de vluchtroutes en nooduitgangen komen aan bod.

Renée : “Ook de mensen die al langer op Lesbos werken leren elke training bij! Bovendien weten we ons veiligheidsbeleid dankzij de trainingen steeds weer te verbeteren.” De wekelijkse simulatietraining zet iedereen in het team weer op scherp en zorgt ervoor dat we op een veilige manier noodhulp kunnen blijven verlenen.

Alleen met jouw hulp kunnen we onze slagkracht, veiligheid en zorg voor mensen op de vlucht continu verbeteren. Wil jij onze medische en psychosociale hulpverlening steunen? Word dan nu donateur! Ga naar www.bootvluchteling.nl/worddonateur en sluit je vandaag nog aan!

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan