Home Nieuws & verhalen Bescherming voor Afghanen: kom jij ook in actie?

Bescherming voor Afghanen: kom jij ook in actie?

10 sep
Nieuws

Sinds de Taliban vorige maand de macht in Afghanistan overnamen, is de situatie in het land enorm verslechterd. Duizenden Afghanen lopen gevaar. Ook voor de grote Afghaanse gemeenschap in kamp Mavrovouni die nog familie in het land hebben wonen, is dit een grote klap. Zij hebben meer dan ooit onze steun en bescherming nodig.

Na het terugtrekken van alle internationale troepen, waaronder die van Nederland, namen de Taliban op 15 augustus de macht over. Daarmee is de situatie in Afghanistan nóg zorgwekkender geworden. Het hele land verkeert in chaos en paniek; duizenden mensen zijn onzeker over hun lot.

Voor de grote groep Afghanen in RIC Mavrovouni betekent dit de zoveelste klap. Zo ook voor veel tolken uit ons ground team, zoals Masoud. Hij vertelt: “De situatie is zeer stressvol. De Taliban heeft de vlag van ons land afgenomen; het voelt alsof we geen land meer hebben. Vluchtelingen en vrouwen lopen gevaar en wordt geweld aangedaan. Bid alstublieft voor mijn volk in deze verschrikkelijke situatie; bid voor hen, vooral voor de kinderen en vrouwen.”

Steun en solidariteit

Wij leven enorm met de Afghaanse gemeenschap mee. “Het is hartverscheurend om te zien wat de situatie met hen doet”, vertelt onze veldcoördinator Renée vanaf Lesbos. “De sfeer in het kamp is terneergeslagen. Veel Afghanen krijgen moeilijk contact met hun familie en vrienden, wat veel stress en onzekerheid teweeg brengt. Hoewel wij ons nauwelijks kunnen voorstellen hoe dit voor hen moet zijn, tonen we zo veel mogelijk onze solidariteit. Het team steunt elkaar. Hopelijk kunnen wij zo een fijne en veilige plek zijn en blijven voor iedereen.”

Duizenden Afghanen op de vlucht zijn onzeker over hun lot.
Humane opvang in Europa

Veel Afghanen in kamp Mavrovouni kregen al meerdere afwijzingen op hun asielaanvraag. Ook in Nederland en andere Europese landen verblijven grote groepen Afghanen in onzekerheid. Zij hebben meer dan ooit bescherming nodig. Het is duidelijk dat niemand terug kan naar het wrede Taliban-regime. Wij vragen het Nederlandse kabinet om snel solidaire Europese afspraken te maken, zodat gevluchte Afghanen humaan worden opgevangen en eerlijk worden verdeeld over de lidstaten. Duizenden mensen zitten nu langdurig vast in inhumane Griekse kampen. Europa mag niet langer wegkijken!

Kom in actie

De komende weken verwachten we dat meer mensen uit Afghanistan veiligheid zullen zoeken in Europa. Zij verdienen onze steun. Onze teams op Lesbos staan klaar met medische en psychologische hulp. Kom jij samen met ons in actie? Steun ons werk, zodat wij kunnen blijven klaarstaan voor Afghanen op Lesbos. En laat je stem horen: help mee en teken de petitie van VluchtelingenWerk Nederland!

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan