Home Nieuws & verhalen Betere MHPSS-hulp door het delen van onze kennis

Betere MHPSS-hulp door het delen van onze kennis

14 okt
Nieuws

Samen staan we sterker! Daarom delen wij onze kennis en ervaring het liefst met zoveel mogelijk mensen. Zo adviseren we onze collega-ngo's op Lesbos regelmatig over het signaleren van mentale klachten en de mogelijkheden tot doorverwijzing naar de juiste hulp, waaronder onze eigen follow up-gesprekken en groepsbijeenkomsten.

Ook worden we de afgelopen tijd steeds vaker gevraagd om trainingen te geven aan andere ngo’s. Bijvoorbeeld over omgang met paniekaanvallen en stress, maar ook over een verantwoorde, empowerment gerichte benadering van mensen met mentale klachten.

Starfish Foundation

Zo gaven onze senior psycholoog Wendela en social worker Marieke onlangs een training over ‘grounding’ technieken aan de staff van @Starfish_Foundation. Het team van Starfish runt een community center in Mytilini, waar mensen uit het kamp welkom zijn voor taalles, een bezoek aan de bibliotheek en een kop koffie of thee. Daarnaast hebben zij een shelter waar kwetsbare vrouwen, voornamelijk alleenstaande moeders, worden opgevangen.

Grounding technieken

“Grounding technieken richten zich op het weer in het hier en nu brengen van mensen met paniek- en angstaanvallen en dissociaties. Vanwege de heftige gebeurtenissen die mensen vaak hebben meegemaakt en de onzekerheid en angst waarin zij nog steeds verkeren, komen dit soort klachten regelmatig voor”, vertelt onze projectmanager Beitske Kooistra.

De klachten kunnen getriggerd worden door geuren, geluiden of situaties die mensen herinneren aan hun nare ervaring(en). Onze training geeft hulpverleners handvatten om mensen uit zo’n aanval of dissociatie te helpen halen. “Hiervoor is het belangrijk dat mensen kunnen kalmeren. Dit doen we door hen te helpen realiseren waar zij op dat moment zijn. Door te focussen op hun directe omgeving en aanwezige mensen en voorwerpen, zoals de stoel waarop zij zitten of hun voeten op de grond, komen zij weer terug in het hier en nu.”

Door onze kennis te verspreiden hopen we mensen op de vlucht zo goed mogelijk te helpen en ondersteunen – in allerlei situaties. Niet alleen op eigen kracht, maar ook in samenwerking met andere mooie organisaties.

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan