Home Nieuws & verhalen Een jaar na de brand: hoe wij ons blijven inzetten voor verandering

Een jaar na de brand: hoe wij ons blijven inzetten voor verandering

08 sep
Nieuws

Een jaar geleden, in de nacht van 8 september, legde een brand kamp Moria in as. Meer dan 13.000 mensen belandden op straat en raakten alles kwijt. Het was een ongelooflijk hectische en verdrietige tijd. In de eerste plaats voor alle mensen uit het kamp, maar ook voor ons als organisatie.

Onze kliniek, school en community center, waaraan we jaren hadden gebouwd, gingen in vlammen op. Tijd om bij dit verlies stil te staan, was er niet: er moest direct worden geschakeld tussen mogelijkheden en onmogelijkheden. Ons werk was aan grote veranderingen onderhevig. Vanuit een mobiele kliniek zijn we weer noodhulp gaan bieden in het kamp Mavrovouni. Toegang tot zorg is immers een mensenrecht, waar wij onze expertise met hart en ziel voor inzetten.

Nieuwe missies

We willen dichtbij de mensen zijn die ons nodig hebben. En niet alleen op Lesbos. Zoals we al eerder met jullie deelden, werken we achter de schermen hard aan de voorbereidingen voor nieuwe missies. De afgelopen weken reisden we meerdere keren naar Athene om de situatie persoonlijk in kaart te brengen. Ook bezoeken aan andere Griekse eilanden staan op de planning. Het grote leed dat we hier aantreffen, bevestigt ons helaas in wat we al hoorden en wisten. Dit overtuigt ons nog sterker van de noodzaak om ook in Athene en mogelijk andere plekken aan de slag te gaan.

Ook onze mobiele kliniek in kamp Moria werd verwoest door de vlammen.
Europese verantwoordelijkheid

De brand in Moria stond niet op zichzelf. Er is nog steeds ontzettend veel leed. Soms zichtbaar, maar veel vaker nog stil en onzichtbaar. Deze situatie kan alleen veranderen als Europese lidstaten hun verantwoordelijkheid nemen en samen zorgen voor een gelijke verdeling en humane opvang van mensen op de vlucht. Daarvoor blijven wij ons hard maken!

Met jullie steun kunnen wij dit blijven doen. Sluit nu aan bij onze missie: word deze maand donateur en ontvang onze Hands up for Humanity tas. Help jij ons verschil maken? Ga dan nu naar onze actiepagina en meld je aan! 

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan