Home Nieuws & verhalen Eurocommissaris Johansson brengt bezoek aan Lesbos

Eurocommissaris Johansson brengt bezoek aan Lesbos

30 mrt
Nieuws

‘Geen nieuwe Moria’s’. Dat beloofde Eurocommissaris Ylva Johansson vorig jaar september nadat kamp Moria afbrandde. Een half jaar later bracht ze samen met de Griekse minister van migratie Mitarakis een bezoek aan Lesbos. Hier werd helaas (opnieuw) bevestigd dat de huidige plannen rechtstreeks tegen haar eerdere belofte indruisen.

In plaats van de belofte ‘geen nieuwe Moria’s’ te bouwen, kondigde Johansson tijdens het bezoek aan dat de Europese Commissie maar liefst 276 miljoen euro uittrekt voor de bouw van nieuwe kampen op Lesbos, Samos en Chios. Kampen die aan de EU-standaarden zullen voldoen, ‘zodat het geen gevangenissen worden’. ,,Maar, vulde de Griekse migratieminister Mitarakis aan, ‘wel met toegangspasjes en een hek eromheen.’ Dit kan en mág niet de manier zijn waarop Europa met mensen omgaat. Omheinde kampen – ver weggestopt van de bewoonde wereld – zijn niet en nooit de oplossing.

Gebrek aan voorzieningen

Voor het eerst kreeg ook een groep journalisten gisteren een tour door het nieuwe kamp. Vermoedelijk om te laten zien dat de leefomstandigheden zijn verbeterd. Want ja, er is meer sanitair, er zijn warme douches geïnstalleerd (nog steeds veel te weinig) en er zijn geulen gegraven die regenwater afvoeren. Maar in geen enkel opzicht is dit iets om trots op te zijn. Zoals Youssef (20) uit Syrië tegen één van de journalisten zei: ‘Als een mens leven, dat kan ik nog steeds niet.’ Al een jaar en twee maanden verblijft hij op Lesbos, eerst in Moria, nu hier aan zee. Zijn asielaanvraag is afgewezen, hij wacht nu op de uitkomst van zijn beroep.

Zoals Youssef zijn er velen. Er zijn misschien meer wc’s en douches, maar op geen enkele manier lost dit het ware probleem op. Het feit dat mensen als tweederangsburgers worden behandeld. De onzekerheid en het eindeloze wachten. Het gebrek aan toegang tot basisvoorzieningen zoals de juiste medische zorg, juridische hulp of onderwijs, waarop ieder mens bij wet recht heeft.

In kamp Mavrovouni is nog steeds een chronisch gebrek aan basisvoorzieningen.
Relocatie dé oplossing

Wij blijven het daarom herhalen: de enige oplossing voor deze onmenselijke situatie is relocatie naar andere Europese landen. Mensen wegstoppen in omheinde kampen – ver weg van de bewoonde wereld – kan én mag niet zijn hoe wij als Europa met mensen omgaan. Dat we dit anno 2021 überhaupt nog moeten zeggen, is al te gek voor woorden.

Zolang de EU-lidstaten niet tot een humaan migratiebeleid komen, verandert er niets. Blijft deze humanitaire crisis voortduren. Zolang EU-landen geen gezamenlijke verantwoordelijkheid nemen, blijven mensenrechten geschonden worden. Het aantal mensen met ernstige psychische klachten in het kamp neemt ondertussen met de dag toe, ook onder kinderen. Talloze mensen lijden. Wij doen wat we kunnen, maar ook onze teams lopen dagelijks op tegen de muren van wat (on)mogelijk is.

De tijd om eindeloos te onderhandelen en discussiëren, is voorbij. Al heel erg lang. Mensenrechten kunnen niet langer worden genegeerd. Stop het wegkijken – er is geen tijd meer te verliezen.

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan