Home Nieuws & verhalen Hoe gaat het nu met onze PSS-missie?

Hoe gaat het nu met onze PSS-missie?

02 feb
Nieuws

Goed nieuws: na een roerige tijd is er weer een nieuwe fase aangebroken voor onze PSS-missie. We zijn blij dat we na twee lange pauzes door de pandemie, geweldsincidenten en de brand in Moria - vervolgd door weken van opnieuw opstarten - weer vooruit kunnen, inclusief nieuw team!

Begin februari zijn twee psychologen gestart als nieuwe PSS-vrijwilliger. Zij versterken de twee andere vrijwilligers die de afgelopen weken al met ons op Lesbos waren en veel fantastisch (voor)werk hebben verricht.

Onze PSS-missie gaat zich focussen op psychische zorg voor volwassenen in het kamp. Hierdoor kunnen we nog betere zorg bieden aan de doelgroep die we zien tijdens onze medische shifts en een sterkere brug slaan tussen onze medische en psychosociale missie.

Follow-up gesprekken

Ons medisch team ziet veel mensen met ernstige psychische klachten. De verwijsmogelijkheden naar psychische hulp zijn helaas zeer beperkt. Daarom bieden wij mensen die binnenkomen met paniek- en angstaanvallen sinds december een follow-up gesprek aan met onze sociaal psychiatrisch verpleegkundige of senior psycholoog. Dit doen we overdag in onze kliniek, als hier alle tijd en rust voor is.

In de gesprekken bieden we mensen psycho-educatie en concrete tools om met de aanvallen om te gaan. Geen langdurige behandeling of therapie, maar wél informatie en steun waarmee ze zelf direct iets kunnen. De follow-ups lopen tot nu toe goed. Gemiddeld zien we 10 à 12 mensen per week, waarbij we altijd wat ruimte vrijhouden voor mensen die acuut onze hulp nodig hebben.

Ons medisch team ziet veel mensen met ernstige psychische klachten.
Stress Relief

Naast de follow-ups zijn we ook weer gestart met onze Stress Relief groepen, voor mensen met mildere psychische problematiek. Deze hulpgroepen boden we ook in het oude kamp Moria. We doen nu twee groepssessies per week met ongeveer tien vrouwen in Farsi en Frans, in een vrouwenopvang buiten het kamp. De vrouwen vertellen dat ze blij zijn met de oefeningen en dat ze die gedurende de week ook zelf proberen toe te passen. In de groep kunnen ze even tot rust komen – zowel mentaal als fysiek.

Tot slot zijn we begonnen met het bieden van coaching aan de tolken van ons ground team, die in het kamp wonen. Het vertalen in de kliniek is een pittige en regelmatig (emotioneel) confronterende baan. In de persoonlijke coaching gesprekken staan we hierbij stil en bieden we onze tolken ruimte om hierover te praten. We geven praktische handvatten mee op gebied van werk, persoonlijk welzijn of andere onderwerpen die ter sprake komen. We zijn blij onze tolken op deze manier te kunnen ondersteunen en horen van hen dat ze de sessies erg waarderen.

Naast de genoemde follow-ups, Stress Relief en coaching zitten er nog meer (potentiële) activiteiten in de pijplijn – daarover later meer. Voor nu zijn we heel blij dat ons voorbereidende werk haar eerste vruchten afwerpt. Bedankt voor jullie onophoudelijke steun, we houden jullie op de hoogte!

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan