Home Nieuws & verhalen Hulp aan slachtoffers mensenhandel en seksueel geweld

Hulp aan slachtoffers mensenhandel en seksueel geweld

20 jul
Nieuws

Waar mensen op de vlucht zijn voor oorlog of crisis, worden zij helaas ook makkelijker slachtoffer van mensenhandel en seksueel geweld. Dit risico zien wij ook op de plaatsen waar wij werken. Hoe herken je mensen die hiermee te maken hebben? En hoe helpen wij hen het best?

Hierover kreeg ons medisch team in Krakau (Polen) onlangs een training van A21, een internationale organisatie die zich inzet voor bewustwording en educatie rondom mensenhandel en hulp biedt aan overlevers. Onze veldcoördinator Tuva legt vanuit Krakau uit waarom kennis over dit onderwerp zo belangrijk is.

Slachtoffers

“In crisissituaties zijn mensen extra kwetsbaar. Veel mensen raken ontheemd, verliezen hun huis, inkomen en sociale netwerk. Hier in Krakau zijn veel mensen uit Oekraïne die, vaak ongeregistreerd, de grens zijn overgestoken. Niemand weet om hoeveel mensen het gaat of waar zij precies verblijven.

Ook in onze medische kliniek kunnen wij te maken krijgen met slachtoffers van seksueel geweld of mensenhandel. Het is belangrijk dat wij hier als team bewust van zijn en adequaat mee kunnen omgaan. Wij begeven ons immers in de unieke positie waarin we mensen kunnen helpen ontsnappen uit hun situatie.”

Hulp

Om hulp te kunnen bieden, moeten overlevers eerst worden herkend. “Dit is niet altijd makkelijk,” vertelt Tuva. “Onze artsen hebben beperkt de tijd met patiënten. Vaak komen mensen met heel andere klachten bij ons. De drempel om over een kwetsbare situatie te vertellen, kan erg hoog zijn. Mensen kunnen zich schamen hierover te praten. Als arts is het niet handig om te directe vragen te stellen. Wat beter werkt, is het aanknopen van een laagdrempelig praatje, om mensen op hun gemak te stellen. Als hierbij alarmbellen afgaan, kunnen we hen subtiel wijzen op beschikbare hulp. Ook verwijzen wij dan naar organisaties zoals A21, opvanghuizen of de politie.”

Waardevolle rol

In het aangaan van deze gesprekken spelen onze tolken een belangrijke rol. Ook zij hebben de training gevolgd. Tuva: “De training van A21 was interessant en leerzaam voor ons hele team: zowel voor de artsen als de tolken. Het is ontzettend belangrijk om overlevers snel te leren herkennen en goed verder te kunnen helpen. Samen kunnen wij hier een waardevolle rol in spelen.”

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan