Home Nieuws & verhalen Een afscheid en terugblik voor Leopold: “Er verbleven 22.000 mensen terwijl er plaats was voor 3000.”

Een afscheid en terugblik voor Leopold: “Er verbleven 22.000 mensen terwijl er plaats was voor 3000.”

13 okt
Blog

Na zijn pensionering wilde Leopold er zijn voor mensen in nood. Zodoende verbond hij zich in 2018 aan onze stichting als vrijwillig medisch adviseur.

"We hebben gelachen en gehuild"

“Gedurende mijn tijd als vrijwilliger heb ik Lesbos acht keer bezocht, waarvan mijn vrouw Threes mij vier keer vergezelde. Mijn hoofdtaak was het ondersteunen van de medisch coördinator bij alle medisch inhoudelijke vragen. Threes deed vrijwilligerswerk als host. Dat we samen gingen was niet alleen prettig, maar ook goed: we konden al onze emoties met elkaar delen.

De meest hectische periode beleefde ik in kamp Moria. Er verbleven daar 22.000 mensen, terwijl er plaats was voor 3000. Elke avond stonden rijen mensen aan de poort met ernstige psychische problemen, variërend van depressies, zelfmoordpogingen tot paranoia en andere psychotische verschijnselen. Vaak uitten deze problemen zich (ook) in lichamelijke klachten.

Nu de lopende medische zaken op Lesbos goed geregeld zijn en de missies in Polen en Moldavië zijn afgerond, neem ik afscheid! Stichting Bootvluchteling is een prachtige ngo met een geweldig team van medewerkers en vrijwilligers. Wat me bijblijft is de geweldige sfeer in het team op Lesbos, waar totaal geen hiërarchie bestond. We hebben de – vaak zware – klus samen geklaard. We hebben gelachen en gehuild, en het vertrouwen in elkaar was heel groot.”

Niet uit het hart!

“We zijn Leopold ongelooflijk dankbaar dat hij zijn kostbare vrije tijd met ons heeft gedeeld en van onschatbare waarde is geweest voor mensen op de vlucht”, blikt onze directeur Annerieke terug. “Hierbij mogen we ‘zijn’ Threes niet vergeten, die een rots in de branding was als gastvrouw in het vrijwilligershuis. Lieve Leopold en Threes, onze dank is moeilijk in woorden uit te drukken. Wat ons betreft is het: uit het oog, niet uit het hart!”

Ontzettend bedankt voor je steun, Leopold! Namens onze stichting, maar ook namens de duizenden mensen op de vlucht die jij hulp hebt geboden! 

 

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan