Home Nieuws & verhalen Meer mensen helpen – en niet alleen onze patiënten

Meer mensen helpen – en niet alleen onze patiënten

18 feb
Nieuws

Sinds kort kunnen patiënten niet alleen doordeweeks maar ook in het weekend in onze kliniek terecht, van 's ochtends tot middernacht. We zijn blij dat we mensen in het kamp nu ook in het weekend van spoedzorg kunnen voorzien; de vraag is immers groot.

Zo hebben we afgelopen zaterdag overdag 90 patiënten geholpen, waar we in onze doordeweekse avonddiensten meestal tussen de 50 en 70 patiënten zien. In het weekend is onze kliniek een soort huisartsenpost en spoedeisende hulp in één. We behandelen met name patiënten met klachten die niet tot na het weekend kunnen wachten.

Zo zien we zwangere vrouwen met acute pijn of weeën, kinderen met koorts of diarree, mensen die zijn gevallen (die uitgegleden zijn over de modderige paden in het kamp of gewoon bij het voetballen), mensen met ontzettende tandpijn of paniekaanvallen.

Brandwonden

Ook zien we veel kinderen en volwassenen met brandwonden, veroorzaakt door heet water. Vaak door een warmwaterkruik die niet goed was afgesloten. Of door een waterkoker op de grond, in de tent waar het hele gezin ook woont, leeft, slaapt, speelt, eet en kookt. Vaak is er ‘s avonds en ‘s nachts geen stroom, waardoor mensen in een halfdonkere tent moeten koken, terwijl de rest van het gezin in diezelfde kleine ruimte ligt te slapen.

De laatste tijd zien we veel kinderen met brandwonden in onze kliniek.
Naar de politie

Mensen zijn erg blij ook in het weekend toegang te hebben tot medische zorg in het kamp. Zonder ons zouden ze voor medische hulp naar de politie moeten. Die beslist dan of er een ambulance gebeld wordt die hen naar het ziekenhuis brengt. Van alle patiënten die wij zien, hoeft echter slechts een enkeling naar het ziekenhuis; veruit de meeste mensen kunnen we gelukkig zelf behandelen.

Zo kunnen we in het weekend dus niet alleen meer patiënten helpen, maar ook de druk op de ambulancedienst en het lokale ziekenhuis helpen verlagen. Een win-win situatie! We zijn trots op onze vrijwilligers die dit mogelijk maken!

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan