Home Nieuws & verhalen Onze expertise inzetten voor mensen in nood

Onze expertise inzetten voor mensen in nood

13 okt
Blog

Geestelijke gezondheidsproblemen komen veel voor bij mensen op de vlucht. Hoewel zij vaak een andere etnische of religieuze achtergrond hebben, is het een veelvoorkomende misvatting dat hun klachten en gedrag het gevolg moeten zijn van 'culturele verschillen'. Dit is een zeer beperkt en schadelijk perspectief. Om de geestelijke gezondheid van mensen op de vlucht echt te begrijpen, moet je inzien dat het juist NIET om cultuur gaat. Hun gedragingen zijn normale menselijke reacties op onvoorstelbaar grote hoeveelheden stress en blootstelling aan geweld.

Training

In de afgelopen maanden hebben we gemerkt dat er behoefte was aan onze expertise in het werken met geagiteerde of verontruste patiënten. Verschillende actoren hebben ons benaderd met het verzoek om training, zoals Eurorelief, Europe Cares, Fenix, de politie en de veiligheidsdiensten in het kamp op Lesbos.

Onze MHPSS-coördinatoren, Mehdi en Marieke, hebben met de steun van de UNHCR hard gewerkt aan een uitgebreide training over dit onderwerp. Deze training ging in op verschillende stressfactoren die verband houden met het gedwongen moeten vluchten en behandelde de psychosociale symptomen die daaruit voortvloeien. Het bood praktische tools en inzichten over manieren om constructief om te gaan met mensen in nood.

Tot nu toe zijn onze trainingen zeer positief ontvangen! We hopen ze regelmatig aan geïnteresseerden aan te kunnen bieden.”

 

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan