Home Nieuws & verhalen Stichting Bootvluchteling breidt uit naar Samos!

Stichting Bootvluchteling breidt uit naar Samos!

22 dec
Nieuws

Iedereen heeft recht op gezondheidszorg. Voor mensen op de vlucht is toegang tot zorg helaas niet vanzelfsprekend. Wij vinden dat onacceptabel. In een situatie waarin zo veel rechten met voeten worden getreden, bieden wij mensen op de vlucht medische noodhulp. Zo maken we een verschil op de plekken waar dit het hardst nodig is. Dit doen wij binnenkort niet meer alleen op Lesbos, maar in afstemming met het Griekse ministerie ook op Samos! En daar hebben we jouw hulp bij nodig. Om noodhulp op Samos te verlenen, moeten wij eerst een kliniek met medische apparatuur en medicijnen inrichten. Help jij ons noodzakelijke zorg aan mensen op de vlucht te bieden?

In kamp Zervou op Samos bestaat een grote zorgvraag: vanwege het vertrek van een medische organisatie ontbreekt (spoedeisende) medische zorg in de avond en in het weekend. Om in deze dringende behoefte te voorzien en méér mensen op de vlucht te helpen, starten we een medische missie op Samos. Ook de voorbereidingen voor een missie in Athene zijn in volle gang; hierover later meer.

Het nieuwe kamp op Samos is modern; mensen wonen niet in tenten, maar hebben toegang tot een cabin met stromend water, verwarming en een toilet. Anderzijds is het kamp vrij gesloten en ligt het veel verder van het dorp Vathy vandaan dan het oude kamp, waardoor het voor mensen moeilijker is om medische hulp te krijgen.

Ongeacht de omstandigheden in het kamp, willen wij als zorgverlener dicht bij de mensen zijn; no matter what! Door ons in het kamp te vestigen, zijn we toegankelijk en kunnen we in acute situaties snel handelen. Zeker bij spoedeisende hulp kan dit het verschil tussen leven en dood zijn. Omdat wij in de avonden en weekenden de enige medische organisatie in het kamp zijn en onze eigen kliniek hebben, behouden we onze autonomie. Zo hopen we iedereen in het kamp een veilige plek en toegang tot persoonlijke zorg te bieden.

Het bieden van de best mogelijke zorg aan mensen op de vlucht blijft onze belangrijkste missie. Dit betekent dat we met onze zorg óók fysiek dicht bij de mensen in het kamp moeten zijn. We zijn ons ervan bewust dat werken in een kamp ons op een bepaalde manier onderdeel maakt van het systeem dat wij feitelijk veroordelen. Dat we in het kamp op Samos gaan werken betekent niet dat we de grotendeels gesloten structuur van het kamp goedkeuren; wij blijven ons uitspreken voor relocatie en humane opvang van mensen op de vlucht!

Een nieuwe missie starten kost geld. Veel geld. En daar hebben we jouw hulp bij nodig! Steun je onze nieuwe missie? Draag je bij aan veilige en toegankelijke zorg voor mensen op de vlucht? Word donateur via bootvluchteling.nl/doneer of doneer via Tikkie: https://tikkie.me/pay/Bootvlucht/gJ2GbUddvEBo6jw2bunoa6. Elke euro telt. Dankzij jouw hulp kan Stichting Bootvluchteling straks ook op Samos klaarstaan voor mensen op de vlucht!

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan