Home Nieuws & verhalen Start wellbeing groepen: meer psychische hulp bieden in het kamp

Start wellbeing groepen: meer psychische hulp bieden in het kamp

17 mrt
Nieuws

De behoefte aan psychische hulp in het kamp is ontzettend groot. Onlangs zijn we gestart met een nieuwe groepsbehandeling. In onze Wellbeing Groups nodigen we mensen uit die problemen ervaren door trauma’s of uitzichtloosheid.

Veel mensen worstelen in het kamp worstelen met trauma’s. Wij zien nog steeds dagelijks patiënten in onze kliniek met paniekaanvallen en suïcidaliteit. Ons psychosociale (PSS) team doet wat het kan om te helpen – altijd met de focus op het vergroten van de eigen (draag)kracht van mensen.

Onlangs zijn we gestart met een pilot voor een nieuwe groepsbehandeling. In onze Wellbeing Groups nodigen we mensen uit die problemen ervaren door trauma’s of uitzichtloosheid. We focussen niet op de problemen maar op het (leren) inzetten van kennis en vaardigheden die mensen al bezitten. We bespreken universele thema’s zoals verbondenheid, hoop, identiteit, zingeving en empowerment. Dit doen we aan de hand van de Method for the Empowerment of Trauma Survivors – Open Groups (METS OG), waarmee we in kamp Moria ook al werkten.

We bespreken universele thema’s zoals verbondenheid, hoop, identiteit, zingeving en empowerment.
Positieve psychologie

De METS-methode is gebaseerd op positieve psychologie. Om te voorkomen dat trauma’s worden opengelegd die wij niet kunnen behandelen, gaan we niet te diep in op de persoonlijke problemen en verhalen. Veel mensen kampen met dusdanige psychische littekens dat voor behandeling eerst een veilige, stabiele basis nodig is. Het kamp is hiervoor niet de juiste plek.

Wél kunnen wij handvatten bieden die het psychisch lijden helpen verlichten. In de veilige setting van de groep nodigen we mensen uit om te praten over de moeilijkheden waarmee ze worstelen. De kracht van werken in een groep is dat de deelnemers elkaar kunnen ondersteunen en herkenning bij elkaar kunnen vinden.

Doorverwijzen

De groepen sluiten goed aan op de follow-ups die we sinds kort bieden, waarbij we één-op-één consulten bieden aan psychische patiënten uit onze medische kliniek. Als zij dit willen kunnen patiënten nu worden doorverwezen naar onze wellbeing groepen.

We zijn gestart met twee groepen: voor Farsisprekende mannen en vrouwen. Als alles goed gaat, hopen we het aantal groepen te kunnen uitbreiden. Zo hopen we bij te dragen aan een iets dragelijker leven voor zoveel mogelijk mensen in het kamp.

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan