Home Nieuws & verhalen Twee jaar na de brand: dit is hoe we mensen blijven helpen

Twee jaar na de brand: dit is hoe we mensen blijven helpen

14 sep
Blog

Twee jaar geleden, in de nacht van 8 september, brandde kamp Moria op Lesbos af. Meer dan 13.000 mensen raakten dakloos en verloren alles. Een hectische en verdrietige tijd. In de eerste plaats voor de mensen in het kamp, maar ook voor onze organisatie. Onze kliniek, school en buurthuis gingen in vlammen op. Vanuit een mobiele kliniek besloten we opnieuw noodhulp te verlenen in kamp Mavrovouni.

Een mensenrecht

De mensen hadden nog steeds zorg nodig, meer dan ooit tevoren. Toegang tot zorg is immers een mensenrecht, waar we ons met heel ons hart voor inzetten.

We verlenen nu al twee jaar medische en psychosociale zorg vanuit kamp Mavrovouni. Het is niet langer een overvol kamp, maar de mensen in het kamp stuiten nog steeds op dezelfde obstakels.

Trauma's

Veel mensen worstelen bijvoorbeeld met trauma’s. Ze maken zich zorgen over hun toekomst, en die onzekerheid leidt tot stress. In onze kliniek zien we bijna dagelijks mensen met symptomen als paniekaanvallen en suïcidaliteit.

Bovendien gaan asielprocedures vaak zo snel, dat mensen geen tijd hebben om juridische bijstand te zoeken. Zowel mensen die onderweg zijn als mensen die zijn afgewezen, komen op het Griekse vasteland terecht – vaak zonder hulp of steun. Met onze nieuwe MHPSS-missie in Athene zijn wij er ook voor hen.

Wij blijven ons inzetten

Wij blijven ons inzetten voor mensen op de vlucht. Hun situatie kan echter alleen veranderen als de Europese lidstaten hun verantwoordelijkheid nemen en zorgen voor gelijke verdeling en humane opvang!

Dankzij jouw steun kunnen wij noodzakelijke en menswaardige zorg in Griekenland blijven bieden. Dankjewel!

Foto door: Niels Wenstedt

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan