Home Nieuws & verhalen ‘Botox kan ik hem niet geven; een verwijzing naar de psycholoog wel’

‘Botox kan ik hem niet geven; een verwijzing naar de psycholoog wel’

02 mrt
Nieuws

Verpleegkundige Irma wordt iedere dienst verrast door nieuwe verhalen. Veel van deze verhalen zetten haar nog lang na haar dienst aan het denken. Dit keer neemt ze ons mee.

“Met hulp van de vertaler vraag ik mijn patiënt wat ik voor hem kan doen. Hij wijst naar zijn voorhoofd en ogen en vertelt dat hij zijn rimpels graag met botox wil opvullen. Drie jaar geleden heeft hij dit voor het laatst gedaan. Er is geen lichamelijke noodzaak voor herhaling van deze injecties. Hij vertelt al een jaar in het kamp te wonen, twee keer een afwijzing ten aanzien van zijn asielprocedure ontvangen te hebben en zijn advocaat niet meer te kunnen betalen. Hij slaapt slecht, piekert, maakt zich veel zorgen en verlangt naar een relatie. Hij is teleurgesteld maar begrijpt dat ik ten aanzien van de botoxinjecties niets voor hem kan betekenen. In overleg met het team verwijs ik hem door naar de psycholoog.

Rond 23.00 uur wordt een jongen naar de kliniek gebracht. Vrienden zeggen dat hij bewusteloos leek. Na onderzoek blijkt dat het om een paniekaanval gaat. De jongen is na aankomst in het kamp in quarantaine geplaatst en woont samen met vele andere alleenstaande mannen in een grote tent zonder privacy en vol rumoer. Met ‘grounding’ technieken als zien, voelen, horen en aanraken, proberen we hem in het hier en nu te brengen. Een vriend aait hem zorgzaam over zijn hoofd. Langzaam komt de jongen bij. Met een verwijzing voor gesprekken met de psycholoog verlaat hij lopend de kliniek.

Na mijn shift spreek ik een collega. ‘Woon je in een vluchtelingenkamp, vraag je om botox!’. En toch zet het me aan het denken. Later zie ik de overeenkomsten met de door mij meer gelegitimeerde paniekaanval. Als leven in kamp Mavrovouni je werkelijkheid is, probeer je terug te vallen op dingen waar je wel invloed op kunt uitoefenen. Is het een overlevingsstrategie? Zelfrespect? Je bent op zoek naar een partner en denkt dat botox daaraan bijdraagt. Wie ben ik om daar iets van te vinden? Het leven gaat door. Zo veel mensen doen het. Waarom zou een vluchteling dat niet mogen?”

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan