Home Nieuws & verhalen Vluchteling, migrant of asielzoeker?

Vluchteling, migrant of asielzoeker?

09 nov
Info

Overal ter wereld verlaten mensen elke dag huis en haard vanwege oorlog, conflict of onveiligheid. Op zoek naar veiligheid en een betere toekomst. In de eerste plaats draagt iedereen de titel: MENS. Daarnaast krijgen mensen op de vlucht ook andere titels: vluchteling, migrant of asielzoeker. Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt. We helpen je graag om ze van elkaar te onderscheiden.

Vluchteling

Een vluchteling is iemand die zijn land ontvlucht vanwege een oorlog of een ramp. Een vluchteling vreest voor geweld en kan pas terugkeren als de omstandigheden in het land van herkomst veilig zijn. Een vluchteling moet vaak in haast vertrekken, bijvoorbeeld vanwege een gewelddadige aanval of een plotselinge natuurramp.

Migrant

Een migrant is iemand die migreert of verhuist naar een andere regio of een ander land. Deze persoon hoopt in een ander land betere kansen te vinden. Een migrant vertrekt op vrijwillige basis en kan veilig terugkeren naar het land van herkomst.

Asielzoeker

Een asielzoeker is iemand die buiten zijn eigen land asiel aanvraagt. Omdat hij daar bijvoorbeeld door oorlog of vervolging niet veilig is. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, krijgt deze persoon krijgt een vluchtelingenstatus.

Vluchtelingen, migranten en asielzoekers. Verschillend, maar vooral hetzelfde. Mensen. Op zoek naar veiligheid. Die we – net als ieder ander – met respect en menselijkheid moeten behandelen.

 

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan